22,5 års fængsel i Venezuela bliver til 16 år i Danmark
Københavns Byret besluttede mandag, at 16 års fængsel er en passende straf til en dansk mand, der er dømt for et stort kokainfund i Venezuela. Foto: Per Johansen/arkiv/Free
En dansker fik i Venezuela 22,5 års fængsel for kokain. Han blev udleveret til Danmark og får mildere straf.

En 63-årig dansk mand blev i 2015 idømt 22 år og seks måneders fængsel for 349 kilo kokain. I oktober blev han udleveret til Danmark, og det har resulteret i en noget mildere straf.

Mandag har Københavns Byret således vekslet den venezuelanske straf til 16 års fængsel.

Danskeren ved navn Peter Brinkholt blev i Venezuela dømt for at have opbevaret og transporteret 349 kilo kokain.

Det skete, efter at han i 2013 blev anholdt sammen med to andre på et skib, der lå i internationalt farvand ud for den hollandsk-franske ø Saint Martin i Caribien.

Skibet blev bordet af de franske myndigheder, og det blev i første omgang sejlet til Saint Martin, hvorfra det sejlede videre til Venezuela med de tre anholdte om bord.

Ved ankomsten til Venezuela fandt myndighederne 349 kilo kokain om bord. Det var angiveligt gemt i skibets brændstoftanke.

Herefter blev han dømt, og i oktober i år blev han så udleveret til Danmark, som skulle beslutte, hvor høj straffen skulle være i Danmark.

Ifølge anklager Tanja Søderlund lagde retten vægt på den store mængde og renheden af kokainen, da den besluttede at give 16 års fængsel.

Anklageren forklarer, at det er en del af udleveringen, at dommen veksles til en dansk.

- Af en europæisk konvention fremgår det, at man skal omsætte dommen til det, som man ville have fået i Danmark. Man må ikke afsone en dom i Danmark, som man ikke kunne have fået i Danmark.

- I Danmark er den højeste tidsbestemte straf 16 år, og derfor skal den omsættes til den danske pendant, siger hun.

Peter Brinkholt har gennem straffesagen nægtet at have haft noget at gøre med kokainen.

Han overvejer nu, om han vil acceptere straffen på 16 års fængsel eller få sagen til landsretten.

/ritzau/