Røde og blå borgmestre i fælles opråb til Mette F. og Løkke
Uanset om Danmarks statsminister hedder Lars Løkke eller Mette Frederiksen efter folketingsvalget vil vi de kommende år få flere børn og ældre. (Foto: Foto: Linda Kastrup / Ritzau Scanpix)
Sæt det stigende antal børn og ældre øverst på dagsordenen i valgkampen, siger 22 blå og røde borgmestre i avisen Danmark

Op til Kommunernes Landsforenings topmøde, der starter torsdag, er 22 borgmestre gået sammen i et fælles opråb til Mette Frederiksen, Lars Løkke og resten af politikerne på Christiansborg. Det skriver avisen Danmark.

De 22 borgmestre, der er ligeligt fordelt mellem rød og blå blok, mener, den demografiske udvikling, hvor vi i det næste årti får 70.000 flere 0-5 årige børn og 213.000 flere ældre over 75 år, mangler på landspolitikernes dagsorden. En bekymring, der ikke bliver mindre, uanset om Danmarks statsminister hedder Lars Løkke eller Mette Frederiksen efter folketingsvalget.

- Det her handler ikke om røde eller blå borgmestre, eller om regeringen er rød eller blå. Uanset hvordan valget går, har vi en udfordring med den voldsomme stigning i antallet af børn og ældre, som en kommende regering er nødt til at tage mere alvorligt, end det er sket de sidste mange år, siger Jesper Frost (V), borgmester i Esbjerg Kommune til avisen Danmark.

Jesper Frost mener ligesom de øvrige borgmestre, at folketingspolitikerne skal satte penge af til demografiske udfordring i den økonomiske aftale, staten indgår med Kommunernes Landsforening i løbet af de næste måneder. Samtidig opfordrer borgmestrene til, at den demografiske udvikling bliver en fast del af de kommende finanslove, og at politikerne på Christiansborg derved forholder sig til, hvor meget de vil kompensere kommunerne for udviklingen, og hvor meget kommunerne selv skal effektivisere eller spare.

- Vi har behov for, at der kommer meget tydelige signaler fra en bred vifte af partier på Christiansborg. At de siger: Ja, udfordringen er her, men det er ikke jer i kommunerne, der skal stå alene med den. Det løser vi som nation. At de får lavet en velfærdens 2030 plan, følger op på den hver finanslov, og løser det bid for bid, så det ikke bliver de ældre og børnene, det kommer til at gå ud over, siger Peter Rahbæk Juel (S), borgmester i Odense Kommune til avisen Danmark.

På landsplan giver den demografiske udvikling en udfordring på 35 milliarder kroner frem til 2029 ifølge Finansministeriet. Størstedelen af den udfordring svarende til 21 milliarder kroner vil komme til at mangle i kommunekasserne frem til 2029, hvis ikke politikerne på Christiansborg griber ind og tilfører kommunerne flere penge. 

Avisen Danmark - Jysk Fynske Medier
via Listen To News