213 græske myndigheder rammes af sparekniv
Et væld af myndigheder og institutter med sære navne må lade livet i den græske regerings forsøg på at spare.

I årtier har de kostet dyrt på den græske finanslov og været opfattet som selve indbegrebet af nepotisme. Partifæller fandt et sikkert job, men ingen kunne egentlig sige til hvilken nytte, de fandtes.

Det drejer sig om 213 myndigheder, institutioner og statsstøttede organisationer, som nu bliver lukket som følge af de omfattende nedskæringer og reformer, der skal få det gældstyngede Grækenland tilbage på ret kurs.

Sparekniven rammer blandt andre institutioner med så kreative navne som Instituttet for Konstruktionernes Økonomi, Departementet for Teknologiforskning i den midtgræske region Thessalien og Organisationen for Centralmarkeder og Fiskeri.

Også hele 65 forskellige myndigheder, der beskæftiger sig med ungdomsarbejde, drejer nøglen om. Det samme gør en for mange grækere hidtil ukendt organisation med det sære navn Kapital Til Erstatning For Portører.

Det er premierminister Antonis Samaras' samlingsregering, der har beordret myndighederne lukket, netop som kreditorerne fra den såkaldte trojka - EU, Den Europæiske Centralbank (ECB) og Den Internationale Valutafond (IMF) - er i Athen.

Iagttagere vurderer, at der er tale om det første vigtige skridt hen imod at muge kraftigt ud i det oppumpede græske statsbureaukrati.

Græske medier tvivler dog onsdag på, at det virkelig batter noget at lukke de mange myndigheder og institutioner. De skønner, at lukningerne kun vil give 40 millioner euro i den slunkne statskasse.

For de 5256 ansatte i de pågældende myndigheder bliver ikke fyret, men kan se frem til at komme på førtidspension eller blive flyttet over i andre statsinstitutioner.

De internationale kreditorer i trojkaen presser ellers på for, at den græske regering inden 2015 skiller sig af med omkring 150.000 offentligt ansatte.

- I den nuværende dramatiske økonomiske situation vil massefyringer kunne udløse voldsomme sociale uroligheder, siger en anonym embedsmand i det græske finansministerium.

/ritzau/dpa