2006 var »mistænkeligt fredeligt«
Selvom der blev skrevet vidt og bredt om naturkatastrofer og terror, så viste både natur og terrorister sig fra en mistænkelig mild side i 2006.

Om morgenen er det ofte det første, der møder dig i avisen. Og om aftenen minder tv’et dig om det ingen. Historier om, at polerne smelter, orkanerne raser, vinteren udebliver og så er der kommet meget mere terrorisme.

Frygt for katastrofer er blevet faste samtaleemner, men ser man på, hvor mange penge naturen og terroristerne rent faktisk ødelægger for i den industrialiserede del af verden, så er der ingen sammenhæng mellem tale og virkelighed.

Ja, faktisk var det hele lidt mistænkeligt fredeligt i 2006 – i hvert fald i den vestlige og rige del af verden.

Flyene faldt nemlig ikke ned, skibene sank ikke, orkanerne mistede pusten, før de ramte land, jordskælvene gik uden om bebyggede områder og store oversvømmelser var der ikke nogen af.

En ny rapport fra det verdensomspændende schweiziske forsikringsselskab Swiss Re viser, at prisen for både natur- og menneskeskabte katastrofer i 2006 var den laveste siden 1997. Og så tager man ikke engang hensyn til, at der i løbet af disse ni år er kommet væsentlig flere værdier at forsikre som følge af en generelt god økonomisk udvikling.

Opgørelsen viser, at der kun blev ødelagt for godt 230 milliarder kroner i 2006, mens tallet for 2005 til sammenligning kom helt op på 1330 milliarder kroner.

Tilfældig fred
Selvom Swiss Re betegner 2006 som »mistænkelig fredelig«, er det ikke det samme som at sige, at der slet ingen katastrofer var i 2006.

Forsikringsselskabet interesserer sig nemlig ikke synderligt for de økonomisk mere ringe stillede dele af verden, hvor man ikke har for vane at lade sig forsikre. Således bliver en katastrofe i et afrikansk land altså ikke regnet som noget stort problem økonomisk og forsikringsmæssigt set.

»Da tyfoner og jordskælv kun ramte nyindustrialiserede lande, hvor der er få forsikrede værdier, var de økonomiske tab begrænsede,« lyder det i rapporten.

Meget tyder på, at det for Vesten så fredelige 2006 var lidt af et tilfælde. Ser man på omkostningerne over de seneste 30 år, ødelægger især naturkatastrofer værdier for et generelt støt stigende beløb. Eksempelvis gik 2005 ind i historiebøgerne som et af de værste år at være forsikringsselskab i. Alene orkanen Katrina i USA ødelagde for omkring 780 milliarder kroner, hvilket er mere end tre gange så meget, som samtlige katastrofer i 2006 kostede.

Den største naturkatastrofe i Danmark i 2006 kom under stormfloden i november, og Stormrådet behandler stadig de 3.500 sager om vandskader. Men dette er faktisk meget billigt sluppet i forhold til stormfloden 8. januar 2005, hvor der blev indberettet 244.000 vandskader.