Mandag aften fik 28 restauranter i Danmark den ære at modtage en eller flere gastronomiske stjerner af det franske dækfirma Michelin. Men kun ti ud af de 28 Michelin-restauranter har en overenskomst.
Avisen.dk har lavet en liste over de restauranter, der har fået en eller flere Michelin-stjerner og har en overenskomst:
Michelin-restauranter med overenskomst:
a|o|c
Era Ora
formel B
Kokkeriet
Søllerød Kro
Marchal
Kong Hans Kælder
Ti Trin Ned
Henne Kirkeby Kro
Slotskøkkenet
Gastronomé
Michelin-restauranter uden overenskomst:
Kadeau Bornholm
Kiin Kiin
Studio at the Standard
108
Relæ
Clou
Jordnær
Frederikshøj
Domestic
Substans
Frederiksminde
MelMu
Alouette
Noma
Kadeau Copenhagen
Geranium
Restaurant Koks har fået hele to Michelin-stjerner, men da restauranten ligger på Færøerne figurerer den ikke i 3F's opgørelse.
Kilde: www.okforhold.dk
UDVID
Selvom fagforeningen 3F er tilfreds med, at ti Michelin-restauranter har en overenskomst, så er det stadig et stort problem, at ikke alle har det. Bo Christensen, der er forhandlingssekretær for 3F Privat Service, Hotel & Restauration mener ikke, restaurant-ejerne burde kunne komme udenom at betale en ordentlig løn.
- Nogle tror måske, at man ikke kan drive restaurant på topplan, hvis de restaurationsansatte får ordentlige løn- og ansættelsesvilkår, men der er reelt ikke nogen undskyldning, siger han til Avisen.dk.
Katja Østergaard er administrerende direktør hos Horesta, der er restauranternes brancheorganisation. Hun mener, at 3F står i vejen for overenskomster hos restauranterne.
- Det er helt klart 3F's skyld. Man arbejder jo under nogle meget anderledes forhold. Vi vil gerne give en meget høj løn, men så skal vi også kunne administrere timerne mere fleksibelt. Som akademiker står du jo ikke og tæller timer. Fagforeningerne ville aldrig gå med til en overenskomst med fleksible arbejdstimer, sig hun til Avisen.dk.
Det er 3F enige i.
- Vi vil aldrig gå med til en overenskomst med indbygget overarbejde. Man skal have en 37 timers arbejdsuge i gennemsnit. Man skal også huske, at mange af Michelin-restauranterne sagtens kan lave verdensklasse mad med en 37 timers arbejdsuge, siger Bo Christensen.
Han peger også på, at man skal huske, at kokke i gennemsnit har den laveste lønning af alle håndværkere, som normalt arbejder mandag til fredag, hvor kokke også arbejder weekend og aftener.