17 danskere anholdt ved svensk nazi-march

Danmark
AppleMark

Lørdagens nazi-march i Sverige førte til masseanholdelser af venstreorienterede mod-demonstranter, hærværk og gadekampe. 17 danskere blev anholdt efter blandt andet tip fra dansk politi.

• Krig i svensk provinsby efter nazi-march
• Danske aktivister anholdt ved nazi-march
• Danske nazister dropper march efter hærværk

For syvende år i træk udløste en nazistiske minde-march voldsomme optøjer i den lille svenske by Salem nær Stockholm.

Nynazister, autonome og politi tørnede lørdag sammen og omdannede den lille soveby til en krigszone af brændende bål, gadekampe og masseanholdelser. Politiet havde forberedt slagets gang siden august, og satte tidligt på dagen helikoptere, heste og hundredevis af kampklædt betjente ind i et forsøg på at sikre at marchen, der samlede omkring 900 nynazister og sympatisører fra hele Europa, kunne gennemføres som planlagt.

193 anholdt 

Inden dagen var omme havde politiet anholdt 193 personer sigtet for overtrædelse af udlændingeloven, forstyrelse af den offentlige ro og orden samt vold mod poltiet.

Størstedelen af de anholdte kom fra en venstreorienteret mod-demonstration, som samlede 1.200 mennesker. Blandt de anholdte var 17 danske venstrefløjsaktivister, som blev tilbageholdt inden demonstrationen begyndte. De blev tilbageholdt på baggrund af oplysninger fra det danske politi, og de blev først løsladt i løbet af søndagen.

- Folk ved ikke, hvad de er sigtet for, og det har ikke været muligt at få en forklaring fra det svenske politi, siger Arne , som var blandt de 200 danskere som var taget til Salem for at protestere mod marchen, til Avisen.dk.

Aktivist: En succes 

Han mener, at det var politiet som fremprovokerede balladen, og fortæller, at politiet brugte peberspray mod den anti-nazistiske demonstration. Alligevel betegner han lørdagens begivenheder som en succes.

- Der var færre nazister end de forrige år, og det lykkedes os at forsinke deres march med flere timer. Samtidig var vores demonstration den største nogensinde, siger han til avisen.dk.

Nyheder

Vanvittigt:

Padlede ud

over vandfald