150 agurke-millioner til landbrug
EU's landbrugs- og fødevareministre er ved et krisemøde i dag blevet enige om at yde 150 millioner euro i kompensation for tabte indtægter til de hårdest ramte grøntsagsproducenter, heriblandt de danske. Foto: colourbox
EU's fødevareministre er idag blevet enige om at kompensere for tab i agurke-krisen.

EU's landbrugs- og fødevareministre er ved et krisemøde i dag blevet enige om at yde 150 millioner euro i kompensation for tabte indtægter til de hårdest ramte grøntsagsproducenter, heriblandt de danske.

Fødevareminister Henrik Høegh (V) siger til Newspaq, at han er "glædeligt overrasket" over, at samtlige 27 lande var enige om at finde en model, hvorved de hårdest ramte producenter kan få kompensation.

"Man var enige om at det bør gå hurtigt, så jeg håber meget, at der kan være noget, man kan forholde sig til allerede inden udgangen af ugen," siger fødevareminister Henrik Høegh.

Han fortæller videre, at der formentlig vil blive kompenseret for tab fra krisens start den 26.maj og indtil slutningen af juni.

Konsulent i Dansk Gartneri, Torben Lippert, venter med at juble, før han har set, hvordan EU konkret vil udmønte kompensationen.

"Det bedste scenarie er selvfølgelig så meget kompensation som muligt for det tab man har lidt, og at det sker i hele EU. Vi håber også at det sker hurtigt", siger Torben Lippert til Newspaq.

Han frygter, at krisen kan betyde, at nogle producenter vil få svært ved at overleve. Og selvom det er positivt, at EU nu går aktivt ind i sagen, er der stadig en afmatning af markedet.

"Vi har jo ikke set, problemet er løst, og det mangler jo også", siger Torben Lippert.

Fødevareministeren anerkender, at den fortsatte afmatning af markedet er problematisk.

"Kommissæren for forbrugere og fødevaresikkerhed er blevet pålagt at gøre sit absolut yderste for at genåbne det russiske marked", siger fødevareministeren. "Det handler om at genskabe trygheden".

Dansk Gartneri estimerer at 7,4 millioner kr. allerede er gået tabt siden krisens første dag den 26. maj.

"Jeg tror næppe at hele beløbet bliver kompenseret," siger ministeren og fortsætter:

"Men signalet var meget klart fra landbrugsministerrådet, at de hårdest ramte producenter skal kompenseres".