13 års fængsel for terrorplaner
Dom · Dansk-tyrkiske Abdulkadir Cesur fra Hvidovre idømt 13 år og fire måneders fængsel for planlægning af bombeterror

Et selvmordsbælte. 20 kilo plastisk sprængstof. En video med utvetydige trusler om et angreb i Europa.
Ifølge en domstol i Sarajevo var der ikke noget at tage fejl af:
Den 21-årige dansk-tyrkiske Abdulkadir Cesur og hans ven, svenske Mirsad Bektasevich af montegrinsk oprindelse med kaldenavnet ’Maximus’ var langt fremme i planlægningen af et bombeterrorangreb mod et ukendt mål i Europa, da de i oktober 2005 blev anholdt i en villa i den bosniske hovedstad, Sarajevo.

13 års fængsel

Onsdag blev Abdulkadir Cesur ved retten i Sarajevo idømt 13 år og fire måneders fængsel, mens ’Maximus’ fik 15 år og fire måneders fængsel som hovedmanden bag terrorplanerne. Abdulkadir Cesurs danske advokat er overrasket over dommen.
»Jeg mener, at han ikke burde have været dømt efter terrorparagraffen. Det er en meget hård dom,« siger advokat Christiane Schaumburg, der stiller spørgsmålstegn ved, om Abdulkadir Cesur har fået det bedste forsvar i en bosnisk retsstat med kun få år på bagen.
»Jeg er bekymret for, om hans bosniske forsvarer har håndteret sagen godt nok. Han har flere gange fået udsat sagen, fordi han ville komme med nye beviser uden så at have gjort det. Samtidig har den bosniske forsvarer hele tiden regnet med en frifindelse – først sent i forløbet begyndte han at tale om, at der måske kunne blive tale om en dom for ulovlig våbenbesiddelse, så derfor vil jeg anbefale min klient at få sig en ny bosnisk forsvarer,« siger hun med adresse til de terrordømtes beslutning om at anke dommene til Bosniens Højesteret.
Men selvom der kan gå lang tid, før terrorsagen i Bosnien er endeligt afgjort, kan onsdagens domme i Sarajevo få stor betydning for det videre forløb i den såkaldte Glostrup-sag, hvor fire unge mænd i Østre Landsret er tiltalt for at have hjulpet Abdulkadir Cesurs og ’Maximus’ med planlægningen af terroren.

Hjælp fra danskere

Politi og anklagemyndighed mener nemlig, at de fire unge fra hovedstadsområdet har hjulpet Abdulkadir Cesur med at komme til Bosnien og – sandsynligvis også – med at skaffe penge til våben og sprængstoffer.
Netop i denne uge tog Østre Landsret igen fat på retsmøderne i Glostrup-sagen efter en pause hen over jul og nytår.
Og de fire tiltalte unge mænd var da også synligt rystede, da en lap papir med nyheden om den hårde dom til Abdulkadir Cesur og ’Maximus’ gik på omgang mellem forsvarere og tiltalte.