11.471 nyttesløse udrykninger til brand
Det koster mange penge, at få beredskab ud for at slukke en brand, som ikke er der. Foto: Colourbox
I 2010 rykkede brandvæsnet ud 31 gange om dagen til en brand, som ikke var der.

Millioner af kroner bliver brugt på at rykke ud til brande som ikke er der. Sidste år skete det 11.471 gange. Det skriver Ingeniøren.dk.

Det er de såkaldte blinde alarmer, der skaber problemet. En blind alarm er en alarm, der er afgivet i god tro, men hvor der ikke er brand eller overhængende fare for brand. Mange af disse alarmer bliver afgivet af automatiske brandanlæg, hvor der er tilkoblet mellem 10 og 10.000 detektorer, og hver eneste af dem kan udløse en brand.

De blinde alarmer tager tid og beredskab fra brandvæsnet, og det kan skabe uønskede situationer.

"Det er selvfølgelig et problem, hvis brandvæsnet er ude og køre til en uønsket alarm og der så går en rigtig alarm," siger Helge Kierkegaard, der er informationschef i Sikringsbranchen til Newspaq.

Han påpeger, at det ikke skyldes tekniske fejl, når alarmen går, men menneskelige.

"Hvis man f.eks bruger redskaber som afgiver meget røg, og man ikke har fået stillet alarmen efter det, ja så går den jo," siger Helge Kierkegaard.

Kun 12 procent af de alarmer, som blev sendt af sted af et automatisk brandanlæg, var en alarm, hvor der var behov for beredskab.

Det koster 3700 kroner for anlægsejeren, hvis en blind alarm går. Beredskabsstyrelsen har udarbejdet en pjece der skal informere anlægsejere om de automatiske brandanlæg.