10 tips mod tør vinterhud
Vask dig i lunkent, ikke varmt vand. Sådan lyder det første af de ti gode råd. Scanpix
Vores hud kan have det svært i kulden, men der findes heldigvis flere ting, du kan gøre for at redde og beskytte din hud.

Den amerikanske skønhedsekspert og journalist Julyne Derrick mener, at skønhed kommer indefra. Det betyder dog ikke, at god hudpleje og en trofast mascara ikke hjælper. Især, når huden udfordres af vinterkulde, blæst og temperaturskift. Derrick har ti gode tips til, hvordan du redder og beskytter tør vinterhud.

Se også 15 uundværlige produkter til vinterhud på IN.dk

1. Vask dig i lunkent, ikke varmt vand. Varmt vand udtørrer nemlig huden. Kan man dog ikke holde lunkne brusebade ud, anbefaler Derrick, at man minimerer den tid, man tilbringer under bruserens varme vandstråler - og nøjes med et enkelt brusebad om dagen. Husk også at vaske hænderne i lunkent vand; en regel, Derrick i øvrigt følger hele året. 

2. Fugt huden med en fugtighedscreme efter hvert bad og hver håndvask. Efter huden har været i kontakt med vand, føles den mere tør. Især om vinteren har din hud brug for ekstra støtte.

3. Exfolier huden 1-2 gange om ugen. Mange husker måske at bruge en body-scrub i ansigtet, men husk også at exfoliere hele kroppen. Det hjælper huden med bedre at optage din fugtighedscreme. Julyne Derrick smørrer ekstra jomfru-kokosolie på huden, når hun har været i bad og vasket ansigt. Olien skal masseres godt ind i huden med en varm, våd vaskeklud, så huden både exfolieres og masseres, og IN kan hertil tilføje, at vil du undgå, at huden fedter til, kan du tørre det resterende lag olie forsigtigt væk med en tør klud eller duppe dit ansigt med en kleenex.

4. Lav din egen body-scrub. Vil man lave sin egen scrub, kan man blande sin olie med salt eller sukker.

5. Luft godt ud i hjemmet. Ifølge eksperten er det meget vigtigt, at dit hjem ikke er for tørt. Sørg for at lufte ud, så skabes der fugtbalance.

6. Sæber kan have en udtørrende effekt. Brug ikke sæber, når du vasker dig - heller ikke på kroppen. Brug hellere en cremevask og en fugtbevarende, cremet ansigtsrens.

7. Undgå at få tørre fodsåler. For at holde fødderne bløde og velplejede, smør dem ind i et tykt lag fed fugtighedscreme, pak fødderne ind i plastfolie og tag så et par strømper på. Behold strømper og plastfolie på i et par timer, og lad lige fugtighedscremen trænge godt ind i huden, inden du rejser dig fra stolen. Den samme kur kan også bruges til hænderne. Til hænderne skal du dog ifølge Derrick hellere bruge plastikposer i stedet for plastfolie, og du kan nøjes med at beholde kurpakken på i en halv time.

Syv dårlige arbejdsvaner du bør bryde i 2015. Læs mere på IN.dk

8. Fugt IKKE læberne med tungen. I stedet for at fugte, udtørrer et lille slik. Læberne er ifølge Derrick den kropsdel, som er dårligst til at holde på fugt, så de tørrer hurtigt og ofte ud. Brug en god læbepomade.

9. Beskyt dine hænder og fødder. Fødder og hænder kan hurtigt blive tørre, og du oplever måske endda, at din hud klør. Det er endnu et tegn på ekstrem tørhed, og altså endnu et tegn på, at der skal ekstra pleje til. Derrick anbefaler, at du bruger en håndcreme, som du smører dine hænder med INDEN, du tager handsker på. Husk i det hele taget at bruge handsker, når du skal udenfor i kulden! Fødderne kan du komme til undsætning, ved at bade dem i fugtighedscreme og ved at sove med bomuldsstrømper på.

10. Få rigelige mængder omega-3. De færreste af os spiser fisk nok til, at vi får den mængde omega-3, vores hud har brug for om vinteren. Spis eventuelt tabletter, men ellers fås gode Omega-3-rige-olier i helsekostforretninger.

Miriam Meyer, IN.dk, Aller Media