Æblerne ser måske både blanke og lækre ud, når de er placeret flot i supermarkederne. De er sprøde og ser godt ud, men du skal ikke lade dig snyde.
Det flotte æble kan nemt være 10 måneder gammelt fra det bliver plukket, til du tager den første bid, skriver Søndagsavisen.
Merete Edelenbos, lektor ved Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet, har kigget nærmere på den måde, frugten behandles på. Hun forklarer, at industrien har udviklet metoder, hvor visse sorter kan holde sig i et helt op til et år:
- Industrien bruger eksempelvis såkaldte æblehoteller, hvor de lagrer æblerne, ændrer på gassammensætningen og reducerer iltindholdet til under to procent, så æblerne på den måde går i dvale, siger hun.
Mange vitaminer dør
Ti måneder er lang tid, og det er det også for et stykke frugt, fortæller Merete Edelenbos.
Bliver et æble plukket fra træet, før det er modnet, vil smagen ikke være nær så god, som den kunne være. Udover at smagen bliver tam, forsvinder mange af de vitaminer, der burde være i frugten, også:
- C-vitamin bliver nedbrudt efter høst, så effekten bliver mindre, når et æble plukkes, siger hun.
Vi mennesker har brug for C-vitaminer, og mange køber eksempelvis frugt i den gode tro, at vi de vigtige vitaminer igennem dem. Men det gør vi altså ikke altid.
Når et æble er ti måneder undevejs, vil mange af de gode egenskaber simpelthen forsvinde, og vi forbrugere får ikke gavn af dem.