10 hemmeligheder bag en god søvn
Zzzzz .... En god søvn er vigtig for dig! Husk det. Colourbox
Din søvn er vigtig – her er 10 gode råd til at forbedre den.

Mia Qvist Scheelsbeck, Traffic Center, Aller Media

Søvn fylder en stor del af vores liv, men det er ikke altid lige let at få en god nats søvn.

Nye tal fra Center for Disease Control and Prevention viser, at 30-40 pct. af voksne mænd og kvinder får mindre end syv timers søvn per nat, og omkring en tredjedel har oplevet at falde i søvn i løbet af dagen i løbet af de seneste 30 dage, skriver Huffington Post.

I vores travle liv med børn, job, venner, vasketøj, rengøring, motion og meget andet er det ofte søvnen, det går ud over. Men det er vigtigt at sove godt og længe nok for vores helbreds skyld, siger Craig Cooper, der har grundlagt Cooperative Health, og som er sundhedsekspert samt forfatter til bogen ’The New Prime’.

Han giver her 10 tips til en fantastisk søvn:

1. Glem alt om reglen: Du behøver ikke sove otte timer hver nat, som reglen ellers foreskriver. En undersøgelse blandt 1,1 mio. voksne mennesker har vist, at de personer, som sov lige omkring syv timer – hverken seks eller otte timer – havde lavere risiko for at dø efter seks år. Faktisk steg risikoen hos dem, der sov mere. Omkring de syv timers søvn om natten giver desuden en bedre kognitiv funktion.

Kvinder skal sove 20 minutter længere end mænd. Læs på Soendag.dk hvorfor.

2. Træn tidligt på dagen: Eksperterne er ikke helt enige på dette område, men det er en god idé at træne mindst tre timer før, du skal sove. Kroppen skal nemlig nå at komme ned i gear igen. I forhold til søvnen skulle det være allerbedst at træne om morgenen.

På Soendag.dk kan du læse om den temperatur, som er bedst at sove i.

3. Drop alkohol: Det kan godt være, du falder hurtigere i søvn efter et glas rødvin eller to. Men forskning har påvist, at det ødelægger selve søvnkvaliteten, så du sover uroligt, vågner op om natten, og du vågner måske også op, før vækkeuret ringer. Den dårligere og urolige søvn vil ødelægge din dag.

Her er ugedagen, hvor det er sværest at sove. Læs om den på Soendag.dk.

4. Køb en rød lampe: Det er en rigtig dårlig idé at udsætte sig selv fra lys fra tv, iPad, telefon, lamper mv. inden sengetid og om natten, da det påvirker produktionen af søvnhormonet melatonin, som styrer vores søvncyklus. Har du brug for lys om natten, så køb evt. en lampe med svagt rødt lys, lyder rådet.

5. Drop forstyrrelserne: Hold tv, computer og telefon slukket inden sengetid. Lyset kan forstyrre din melatoninproduktion, men apparaterne er også forstyrrende elementer i forhold til at finde den ro, din søvn kræver. Hør evt. lidt beroligende musik i stedet, inden du skal sove.

6. Drop vækkeuret: Hvis du får den helt optimale søvn, vil du faktisk vågne udhvilet af dig selv, og du har dermed ikke brug for et irriterende vækkeur. De fleste af os har dog brug for et vækkeur, og så er det vigtigste at undgå snooze-knappen. Hav disciplin og stå op, når det ringer første gang.

7. Hav en god rutine: Gå i seng på samme tid hver aften og stå også op om morgenen på samme tidspunkt – også i weekenden. På et tidspunkt vil din krop helt naturligt komme ind i denne rytme. Find i øvrigt gerne en aktivitet, der giver dig ro inden søvnen. F.eks. et varmt bad eller meditation.

8. Drop luren: Det er i orden at tage en lur på 10-20 minutter midt på dagen, hvis du er meget træt. Men sover du efter kl. 16, kan det virkelig gøre det svært for dig at falde i søvn om aftenen.

9. Dyrk sex: At dyrke sex kan både gøre dig træt og lette på dit stressniveau – og dermed bliver din søvn bedre. For mænd er orgasmen også med til at udløse nogle hormoner, der forbedrer søvn, afslapning og reducerer angstniveauet i kroppen.

10. Kæmp ikke imod: Vågner du op om natten og kan ikke falde i søvn igen, så lad være med at blive frustreret. Lav i stedet noget afslappende såsom at læse, at lytte til beroligende musik, meditere eller koncentrere sig om en dyb vejrtrækning. Så falder du hurtigt i søvn igen.