... men lønstigninger vil koste job
Trussel ? Får lønmodtagerne opfyldt deres ønske om højere løn, vil det koste dyrt i arbejdspladser. Det vurderer analytiker fra Danske Bank

Flere penge på lønkontoen. Det er, hvad langt størstedelen af industriarbejdere som tømrere, grafikere og rengøringsassistenter brændende ønsker sig, når overenskomstforhandlingerne mellem Dansk Industri (DI) og Centralorganisationen af industriansatte i Danmark (CO-industri) skydes i gang i dag.
Arbejderne skal dog vogte sig for at få opfyldt deres ønske. Får de den lønstigning, de går efter, vil det nemlig koste jobs. Det vurderer chefanalytiker i Danske Bank, Steen Bocian.

Rammer efter et par r

»I første omgang vil flere komme i arbejde, for højere løn giver øget købekraft. Men efter et par år kommer følgevirkningerne, hvor eksporten og afsætningsmulighederne rammes,« siger Steen Bocian.
Inden for det seneste år har lønstigningen ligget på godt tre procent. De seneste års forrygende danske økonomi har fået arbejderne til at sætte næsen op efter en lønstigning på helt op til fem-seks procent. Det svarer til cirka fem kroner mere i timen.

30.000 jobs forsvinder

Men hvis lønnen stiger med blot ét procentpoint mere, end den gjorde senest, vil Danmark ved udgangen af 2008 have tabt 10.000 arbejdspladser, fordi virksomhederne skal bruge så mange ekstra penge på at betale løn, at de får sværere ved at konkurrere med virksomheder i udlandet. Det viser en udregning som Danske Bank har foretaget for Nyhedsavisen.
Og det bliver værre endnu: Fem år med lønstigning betyder at 30.000 danskere mister deres job.
»Og der skal ikke så meget til at blive udkonkurreret, når den internationale konkurrence er høj,« siger Steen Bocian.
Risikoen for, at flere bliver arbejdsløse, fordi virksomhederne ikke har råd til at have så mange ansatte eller flytter produktionen til udlandet, er da også med til at lægge en dæmper på parterne ved forhandlingerne, mener professor Henning Jørgensen, Center for Arbejdsmarkedsforskning på Aalborg Universitet.

Bastante krav

»Hvis arbejdsgiverne ikke stiller vanvittigt hårde krav, vil arbejderne også være indstillede på, at der ikke skal ske en løneksplosion,« siger Henning Jørgensen.
Konflikten ulmer dog alligevel, når DI og CO-industri sætter sig til forhandlingsbordet i dag. DI har nemlig foreslået en 39 timers arbejdsuge og at skære tillæg for skæve arbejdstider væk.
Thorkild E. Jensen, formand for CO-industri og Dansk Metal, kalder DI s udmeldinger for bastante , og mener, at de gør forhandlingerne hårde.