Vild flugt: Medarbejdere vil væk fra Arbejdstilsynet

Ansattes opsigelser har overhalet storstilet spareplan inden om.
Hvis man starter en byggeplads op på den rigtige måde, kan ulykker reduceres, påpeger tilsynsførende, der klager over at de såkaldte bygherremøder er skåret væk.
Hvis man starter en byggeplads op på den rigtige måde, kan ulykker reduceres, påpeger tilsynsførende, der klager over at de såkaldte bygherremøder er skåret væk. Palle Hedemann, Scanpix

Medarbejderne flygter fra Arbejdstilsynet efter at en stor spareplan blev sat i gang ved årsskiftet. Medarbejderflugten betyder, at der på et halvt år er forsvundet flere medarbejdere, end der skulle spares. Mens 80 er sagt op, har mere end 45 selv fundet nyt job.

- Man ville gerne af med nogle medarbejdere, og det er lykkedes over al forventning, lyder en galgenhumoristisk kommentar fra Erik Bjernemose, der er tillidsrepræsentant for terapeuterne i Arbejdstilsynets tilsynscenter Syd.

Arbejdstilsynet skal i år spare 93 millioner kroner som følge af sidste års finanslovsaftale mellem Venstre-regeringen, Dansk Folkeparti, Konservative og Liberal Alliance.

Det betyder, at der skal være 125 færre tilsynsførende til at holde øje med sikkerhed og arbejdsmiljø på danske arbejdspladser. De 80 blev opsagt ved årsskiftet, mens resten forventedes selv at finde andet arbejde i løbet af i år.

Men allerede nu har flere end de 45 forladt tilsynet, som i foråret derfor har været i den paradoksale situation, at det skulle ud og søge nye tilsynsførende, mens andre endnu ikke var fratrådt på grund af lange opsigelsesvarsler.

- Det er fagligt stærkeste medarbejdere, der rejser. Det synes jeg, er bekymrende for en videnstung virksomhed som vores. Vi kan producere nok så meget skriftligt materiale i form af instrukser, regler, vejledninger og jeg skal komme efter dig, skal jeg. Men at få det omsat til godt arbejdsmiljø på virksomhederne kræver faglighed og erfaringer, og det er medarbejdere med de egenskaber, der søger bort, fortæller Erik Bjernemose.

’Vi styrtbløder’

Samme meldinger om personaleflugt kommer fra AT to andre tilsynscentre.

Ifølge Dorte Pedersen, tillidsrepræsentant-suppleant i Tilsynscenter Øst, har mange forhold fyldt bægeret for de tilsynsførende. Men dråben, der fik det til at flyde over, var en analyse, som regeringen via Beskæftigelsesministeriet fik iværksat med henblik på at effektivisere tilsynets arbejdsgange, og som ledelsen nu er ved at føre ud i livet.

- Nu gider folk ikke mere. De sidder åbenlyst og kigger på jobannoncer ind imellem, og man taler også åbent om, hvem der søger væk, fortæller hun.

Hun er suppleant for Flemming Overby, som selv er en af dem, der har valgt at sige farvel efter mange år i tilsynet og snart starter nyt arbejde i en privat organisation.

- Jeg synes ikke, det er en særlig god arbejdsplads mere. Sådan er der mange, der har det – vi styrtbløder i øjeblikket, siger han.

Dårlig stemning

I Tilsynscenter Syd siger Erik Bjernemose:

- Stemningen er dårlig, og den er selvforstærkende. Vi oplever ikke at være på en arbejdsplads i udvikling, hvor vi arbejder med spændende ting, der har faglig kvalitet. Omstruktureringen er i høj grad ledelsens beslutning, og vi er kun involveret i mindre grad.

Det har AT’s medarbejdere måske også været tidligere, men oplevelsen har været anderledes i en tid med udvikling og nye initiativer, påpeger Erik Bjernemose.

- Nu handler det om, at der skal effektiviseres for 20-30 millioner kroner ved at få flere arbejdstimer ud af de ansatte, og det klart, at det giver en dårlig stemning, siger han med henvisning til en ny kørselsordning, der betyder, at medarbejdere selv skal betale en stor del af transporten, når de som en del af deres job kører ud på tilsyn.

Direktør i Arbejdstilsynet Peter Vesterheden siger, at det er 'en tid med mange forandringer på grund af reducerede bevillinger og krav om betydelige effektiviseringer' men fastholder overfor Avisen.dk, at tilsynet fortsat lever op til sin opgave.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.