Vådservietter: Disse giver voldsom allergi

Flere allergimærkede vådservietter er trukket tilbage, efter der er fundet det stærkt allergifremkaldende stof MI i produkterne.
Det er især vådservietter med MI, der har været årsag til allergien de senere år.
Det er især vådservietter med MI, der har været årsag til allergien de senere år. Foto: /free

Hvis du kører en vådserviet rundt i ansigtet, inden du går i seng, er det vigtigt at være opmærksom på, hvilke vådservietter du bruger.

En række allergimærkede vådservietter er nemlig trukket tilbage, efter der er fundet spor af det stærkt allergifremkaldende stof MI.

Astma-Allergi Danmark og Miljømærkning Danmark har testet alle vådservietter på markedet, der er mærket Svanen og Den Blå Krans for det allergifremkaldende konserveringsmiddel MI. Og selvom stoffet ikke er tilladt i de allergimærkede produkter, blev det fundet i hele 21 forskellige vådservietter.

- Vi har en nultolerancepolitik, når det kommer til MI. Derfor er det noget, vi er meget opmærksomme på. Vi har bedt producenterne om at trække produkterne tilbage fra forhandlerne, siger Martin Fabiansen, direktør hos Miljømærkning Danmark, til Ritzau Fokus.

Konserveringsmidlet MI er ikke ufarligt. Antallet af danskere, der bliver allergiske overfor stoffet, er nemlig stærkt stigende. Lige nu konstateres der omkring 1.000 nye tilfælde om året.

- Der er et meget stort mørketal. Jeg tør slet ikke gætte på, hvor mange mennesker, der kan være ramt. Hyppigheden, stigningen og de voldsomme reaktioner er alt sammen meget usædvanligt, siger Jeanne Duus Johansen, der leder Videncenter for Allergi ved Gentofte Hospital, til Ritzau Fokus.

I de fleste tilfælde opstår allergien overfor stoffet, når danskerne bruger kosmetik, plejeprodukter og maling. Især vådservietter har skabt allergien både hos børn og voksne. Allergien har man for livet, og man vil reagere ved kontakt med stoffet i selv lave koncentrationer.

Den allergiske reaktion opleves som udslæt, der hæver og klør. I nogle tilfælde dannes der også blærer på huden, der kan briste og danne sår. Siden 2005 har det været tilladt at bruge 0,01 procent MI i plejeprodukter og kosmetik, men der skal kun være 0,0005 procent MI i et produkt, før en del allergikerer reagerer. Svanemærket og Den Blå Krans tillader ikke MI produkterne, men alligevel blev det fundet i flere tilfælde.

- Det var et særligt problem fra en kinesisk fabrik, der producerede vådservietter med og uden MI. Det skete på samme bånd, og de havde ikke styr på at adskille produktionen. Derfor har vi nu sørget for, at fabrikken nu har fået oprettet to linjer, hvor den ene producerer svanemærkede og allergimærkede vådservietter uden MI. Fremover kan man igen købe Svanemærkede, og produkter med Den Blå Krans, og være helt sikker på, at de ikke indeholder MI, siger Martin Fabiansen.

Jeanne Duus Johansen mener, at fundet af MI i de såkaldte allergivenlige produkter siger noget om, hvor svært det er at være allergiker.

- Det er i forvejen svært at gardere sig imod stoffet, fordi det bruges i så mange produkter som håndsæbe og shampoo. Hvis det ikke, som i det her tilfælde, står på deklarationen, er det jo helt umuligt, siger hun.

Hun råder i stedet folk til at tænke sig om, før de køber vådservietter. Det giver nemlig en øget risiko for at udvikle allergi, og hun sammenligner det med at vaske sig i kemikalier.

- Det kan man have brug for nogle gange, men oftest er det nok at tænde for vandhanen. Så ved man da, hvad man får. Hvis man er allergiker, er der ingen grund til at tage chancen, siger Jeanne Duus Johansen.

På Miljømærkning Danmark og Astma-Allergi Danmarks hjemmeside kan forbrugerne se, hvilke vådservietter, stoffet er fundet i. Martin Fabiansen vil lade det være op til forbrugerne, om de stadig ønsker at bruge produkterne, og han understreger, at man er meget velkommen til at aflevere produktet tilbage til forhandleren.

Fakta: Disse allergimærkede vådservietter indeholdt MI

- Rema 1000 vådservietter

- First Price vådservietter, 100 stk.

- Grøn Balance Baby & Kids hand and face wipes 25 stk.

- Grøn Balance Baby & Kids vådservietter 72 stk.

- BodyCare Vådserviette

- SmartCare Hænder & Ansigt Vådservietter, 50 stk.

- SmartCare Intim Vådservietter, 50 stk.

- SmartCare Make-up fjerner vådservietter, 50 stk.

- SmartKids Baby Vådservietter, 100 stk.

- SmartKids Baby Vådservietter af økologisk dyrket bambus, 60 stk.

- My Baby Care Vådservietter, 60 stk.

- Vådservietter, 100 stk. (Allison)

- Tusindfryd Vådservietter, 100 stk.

- Ideel 3i1 Renseservietter, 100 stk.

- Bambo Nature 80 Wet wipes

- Abena Moist skin cleansing wipes u/p (tape opening), 80 pcs. 18x20 cm

- Abena Moist skin cleansing wipes u/p (hard lid opening), 80 pcs. 18x20 cm

- Abena Wet Wipes u/p (hard lid opening), 80 pcs. 18x20 cm

- Derma Baby Vådservietter, 64 stk.

- Levevis Renseservietter, 30 stk.

- Neutral Makeup Remover Wipes, 25 stk.

Kilde: Miljømærkning Danmark og Astma-Allergi Danmark

/ritzau/ FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.