3F-formand afviser S-politiker: Vi møder op til trepartsforhandlinger

Top-socialdemokrat påstår, at 3F på forhånd er klar til at hælde trepartsforhandlinger med Lars Løkke ned ad brættet. Det her ikke noget på sig, fastslår 3F's formand, Per Christensen. Vi møder altid op til forhandlinger, uanset farven på en regering, siger han.
Scanpix

3F siger på forhånd nej til en trepartsaftale med Lars Løkke, fordi Venstre vil åbne op for mere billig udenlandsk arbejdskraft i Danmark.

Denne opsigtsvækkende melding blev på valgkampens sidste dag meldt ud på Twitter af socialdemokraten Astrid Krag.

Der er dog ét problem. Påstanden har intet hold i virkeligheden.

3F-formand: Der må være røget en finke af panden

Socialdemokraten henviser til en annonce fra 3F, hvor formand Per Christensen advarer mod "en ny, åben ladeport for social dumping". Men der står ikke ét ord om trepart.

Og Per Christensen afviser blankt, at 3F på forhånd stiller betingelser for trepartsforhandlinger med en eventuel Venstre-ledet regering.

- Nej, det vil vi ikke. Vi vil uanset farven på en regering altid møde op til forhandling, hvis vi bliver inviteret, siger Per Christensen til Avisen.dk

3F-formanden har ikke noget bud på, hvordan den tidligere sundhedsminister er endt i den vildfarelse, at fagforeningen skulle være klar til at give Løkke en kold skulder.

- Jeg tror, det må være hos Astrid Krag, at der er røget en finke af panden her i den afsluttende fase af valgkampen, siger Per Christensen, som endnu engang understreger, at annoncen på ingen måde kan læses som en afvisning af en trepartsaftale med Løkke.

- Det vigtigste for os er, at social dumping bliver bekæmpet i alle dets afskygninger. Jeg nævner slet ikke trepart, siger han.

Retweetet af Henrik Sass og Antorini

Det er ikke kun Astrid Krag, som har delt det fejlagtige budskab. Tidligere onsdag var også en socialdemokratisk pressemedarbejder på banen med en lignende Twitter-besked.

"3F vil ikke indgå i 3part med Løkke med mindre han dropper sit udlændingeudspil," lød det i Twitter-beskeden, som blev retweetet af blandt andre erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen og undervisningsminister Christine Antorini.

Selv om 3F-formanden gerne slår fast, at fagforeningen på ingen måde vil aflyse en trepartsaftale på forhånd, så vil han ikke gå videre med sagen over for Astrid Krag og Socialdemokraterne.

- Der bliver sagt så meget her i valgkampens sidste fase. Det er ikke noget, jeg tager så tungt, siger Per Christensen.

Astrid Krag: Det sker jo af og til på Twitter

3F-formanden har dog været inde at kommentere Astrid Krags fejlagtige påstand på Twitter. Og det er det første, Astrid Krag henviser til, da Avisen.dk fanger hende på telefonen.

- Som du kan se, har jeg jo skrevet med Per. Jeg kan forstå nu, at det var forkert læsning, at de ikke ville møde op, og skulle Løkke vinde, så vil 3F møde op. Det er jeg sådan set glad for, for det er vigtigt, at der er nogen til at kæmpe kampen mod social dumping.

Men hvor har du det fra, at 3F skulle sige nej til en trepartsaftale? Det står der jo ikke noget om i den annonce, du henviser til?

- I går kørte der jo også forskellige historier om trepartsforhandlinger med Harald Børsting og Dennis Kristensen. Jeg har læst det ind i den kontekst.

Jamen, det forklarer vel ikke, hvordan du kommer frem til din påstand, når der ikke står et ord om trepart i annoncen. Er det i orden, at man som politiker lægger andre politikere eller organisationer ord i munden, som de aldrig har sagt?

- Ja, det sker jo af og til på Twitter. Det går nogen gange lidt stærkt, og det skal man selvfølgelig forsøge at undgå. Men jeg er glad for, at det nu står klart med Pers kommentar, hvordan det hænger sammen.

Vil du slette Twitter-beskeden med den fejlagtige påstand?

- Som jeg har forstået Twitter, så vil det være langt dårligere stil at slette den, end at lade den ligge. Så kan man jo se længere nede i tråden, at jeg har haft en dialog med Per. Så jeg tror nok, jeg lader den ligge.

Hører hjemme i en forhandling

Selvom 3F altså gerne møder op til trepartforhandlinger, så lægger Per Christensen ikke skjul på, at han er stærkt betænkelig ved Venstres plan om at sænke beløbsgrænsen for, hvornår udlændinge fra en række lande kan komme til Danmark for at arbejde.

- Det vil betyde, at vi åbner op for 600 millioner nye potentielle i arbejdstagere i Danmark, som kan konkurrere om arbejdet. Det er ikke noget, jeg finder på, det er noget, som forslagsstillerne selv har meldt ud, siger han.

Per Christensen ønsker ikke at forholde sig til, om 3F kan indgå en trepartsaftale med Løkke om andre emner, hvis Venstre samtidig vælger at gennemføre udlændingeudspillet inklusiv forslaget om at åbne op for mere udenlandsk arbejdskraft.

- Jeg ville aldrig nogensinde debattere sådan nogle ting i et interview. Det hører hjemme i en forhandling, siger Per Christensen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.