Uopmærksomhed kan koste dig dyr dobbeltbøde

Det kan være fristende at fylde kufferten med billige varer. Men de billige varer kan i sidste ende blive voldsomt dyre.
Har du styr på toldreglerne?
Har du styr på toldreglerne? Foto: Colourbox/Free

Ferien er ved at være slut, og kursen sættes mod Danmark med en proppet kuffert, der knap nok kan lukkes, fordi den er fyldt med billige indkøb.

Men hvis ikke man vil løbe ind i en ubehagelig overraskelse i tolden, når man lander i Danmark, er det vigtigt at være opmærksom på toldreglerne, og hvad man rent faktisk må have med ind over grænsen.

Kommer man fra et land udenfor EU med fly eller skib, skal man være opmærksom på, at der er en beløbsgrænse på 3.250 kroner.

Er man i stedet med andre transportformer, er beløbsgrænsen på 2.250 kroner.

Overholder du ikke grænserne, koster det en bøde.

Bøden vil som regel være to gange det beløb, man skulle have betalt i told og afgifter, oplyser Preben Buchholtz, underdirektør i Skats toldafdeling.

Ud over at det kan blive dyrt med told og afgifter, kan man også risikere, at ens varer aldrig kommer ud af lufthaven, fordi de bliver konfiskeret.

Rejser man til gengæld inden for EU, kan man se bort fra beløbsgrænsen, da man må indføre varer til eget brug uden at betale afgifter. Dog skal man huske, at der er grænser for, hvor meget alkohol og tobak man må tage med.

Og det kan blive endnu dyrere, hvis man samtidig medbringer kopivarer, som ikke er til personligt brug.

- Køber man for mange kopivarer, eller virker det som om, at det er til videresalg, beslaglægger vi det og kontakter rettighedsindehaveren, for det ikke er tilladt. Samtidig kan det også få retlige konsekvenser, siger Preben Buchholtz.

Det er som udgangspunkt ikke ulovligt, hvis toldmyndighederne vurderer, at kopivarerne kun er til dig selv, siger Lars Arent, leder af Forbruger Europa.

- I Danmark er det som udgangspunkt ikke ulovligt at eje kopivarer, så længe det er til eget brug. Men der findes lande, som Italien, hvor det at købe kopivarer er ulovligt og kan give store bøder, siger han.

Faktaboks: Det skal du huske, inden du lander i Danmark:

- Undersøg altid grundigt, hvilke regler der er gældende i forhold til beløbsgrænsen og den mængde af varer, du må have med hjem til Danmark.

- Varer betragtes som værende "til eget brug", når det kun er dig, medlemmer af din husstand eller dine private gæster, der bruger varerne.

- Hvis en af dine varer fra et land uden for EU har en værdi på mere end 3.250 kroner eller 2.250 kroner med til Danmark, skal han eller hun betale told og afgifter af hele varens værdi.

- Overtrædelse af toldreglerne betyder, at man skal betale told og afgifter af dine varer samt en bøde. Bøden vil som regel være to gange det beløb, man skulle have betalt i told og afgifter.

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.