Uberettiget snageri i patientjournaler: 76 sager på fem år

En optælling i landets regioner viser, at det i løbet af de seneste fem år har haft personalemæssige konsekvenser for mindst 61 sundhedsansatte, at de ulovligt har slået en person op i de elektroniske patientjournaler for at snage i vedkommendes sygehistorie.
- Det er en hjørnesten i sundshedsretten, at man som patient har en ret til, at de oplysninger, der bliver givet, når du er syg, bliver i en meget snæver kreds, Lektor i sundhedsret ved Syddansk Universitet Kent Kristensen.
- Det er en hjørnesten i sundshedsretten, at man som patient har en ret til, at de oplysninger, der bliver givet, når du er syg, bliver i en meget snæver kreds, Lektor i sundhedsret ved Syddansk Universitet Kent Kristensen. Foto: Scanpix arkiv

Langt over 200.000 ansatte i sundhedsvæsenet har adgang til dybt fortrolige oplysninger i danske patienters medicin- og sygejournaler - og det bliver misbrugt.

Ekstra Bladet skriver i dag, at gennem de seneste fem år er 15 sundhedsansatte, herunder læger og sygeplejersker, blevet politianmeldt for uberettiget at have snaget i patienters medicinforbrug gennem Det Fælles Medicin Kort.

Samtidig viser en optælling ude i landets regioner, at det i løbet af de seneste fem år har haft personalemæssige konsekvenser for mindst 61 sundhedsansatte, at de ulovligt har slået en person op i de elektroniske patientjournaler for at snage i vedkommendes sygehistorie.

Eksempelvis i Region Sjælland, der siden 2011 har givet 17 advarsler og afskediget fem ansatte for at have luret i patientjournaler.

Hos den nyetablerede Sundhedsdatastyrelse, der er ansvarlig for Det Fælles Medicinkort, fortæller afdelingschef Birgitte Drewest, at de 15 politianmeldelser kan deles op i to hovedkategorier:

- Det kan være ren nysgerrighed, hvor der typisk er en personlig relation mellem sundhedspersonen og den hvis data, der tilgås, eksempelvis en ex-kæreste eller en nabo. Og så kan det kan det være situationer, hvor sundhedspersonen har misforstået betingelserne for adgang eller, hvor vedkommende bruger sit it-system forkert. De opslag er heller ikke tilladte, da uagtsomhed i følge sundhedsloven også er strafbart, siger hun.

Lektor i sundhedsret ved Syddansk Universitet Kent Kristensen mener, at de sundhedsansattes misbrug af medicin- og patientjournal-oplysninger er et meget alvorligt problem:

- Det er en hjørnesten i sundshedsretten, at man som patient har en ret til, at de oplysninger, der bliver givet, når du er syg, bliver i en meget snæver kreds. Man risikerer dermed at sætte noget samfundsmæssigt over styr, for det kan betyde, at en gruppe patienter bliver tilbageholdende med at søge behandling, siger han.

Ulla Astman (S), formand for sundhedsudvalget i Danske Regioner, fortæller, at man fra regionernes side har stort fokus på at sikre patienternes sundhedsdata.

- Vi har i første omgang begrænset adgangen til sundhedsdata. Næste skridt er at styrke kontrollen yderligere, skriver hun blandt i en mail til Ekstra Bladet.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.