AIRBNB BAG FACADEN

Tusindvis af københavnere scorer kassen på Airbnb

Hvis man kun lejer ud på Airbnb et par uger om året, skal man ikke betale skat, lyder det fra skatteministeren. Men mange københavnere tjener meget mere end det skattefri beløb.

Mellem 4.000 og 5.000 københavnere har tjent mere end det skattefri beløb på 24.000 kroner på at leje deres lejlighed ud på Airbnb det seneste år.

Det viser en beregning, som Avisen.dk har lavet på baggrund af data indsamlet af det amerikanske dataprojekt Inside Airbnb. Læs her hvordan vi har gjort.

Det understreger ifølge professor i samfundsvidenskab Bent Greve, at der er behov for kontrol med, om danskerne betaler skat af de penge, de tjener på at leje deres bolig ud på Airbnb.

- Der er selvfølgelig nogen, der betaler det, de skal. Men jeg tror, mange ikke er opmærksomme på, at de faktisk skal betale skat af det, hvis de tjener over et vist beløb, siger Bent Greve.

Mange skal betale skat

Ifølge skatteminister Karsten Lauritzen vil lejeindtægter fra Airbnb 'relativt sjældent' udløse beskatning, fordi man ikke kommer over det skattefri beløb, hvis man kun udlejer sin bolig i få uger om året.

- Ved udlejning af egen bolig en del af året kan der f.eks. benyttes et bundfradrag på 24.000 kr. pr. år i lejeindtægten. Ud fra forudsætningen om, at de fleste kun udlejer deres bolig i få uger om året, har det været Skatteministeriets vurdering, at lejeindtægten opnået via tjenester, som formidler udlejning af boliger som f.eks. Airbnb, relativt sjældent vil udløse beskatning, har han sagt under behandlingen af et lovforslag om, at Airbnb automatisk skal indberette oplysninger til SKAT.

Men som Avisen.dk tidligere har afsløret, bruger mange københavnere Airbnb til at leje en lejlighed ud en stor del af året. Og de nye beregninger viser, at mellem 4.000 og 5.000 københavnere har tjent mere end det såkaldte 'bundfradrag' på 24.000 kroner.

Hvis man ejer en dyr bolig, kan man dog tjene mere end 24.000 kroner på Airbnb, før man skal betale skat. Bundfradraget er nemlig 1,33 procent af ejendomsværdien. Langt de fleste vil dog skulle betale skat, hvis de tjener mere end 100.000 kroner. Det er der ifølge beregningen mellem 500 og 1.000 københavnere, der gør.

Nogle af dem kan dog være registrerede udlejningsselskaber, som allerede betaler skat. Avisen.dk ville gerne kontakte de Airbnb-værter, der har tjent mest, for at høre, om de selv har indberettet det til Skat. Men for at forhindre Avisen.dk i at komme i kontakt med værterne, har Airbnb deaktiveret journalistens konto.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.