Tusindvis af danskere har ingen ret til sygedagpenge

Lønmodtagere med iværksætter-drømme er ikke garanteret sygedagpenge - ikke engang når de lider af en dødbringende sygdom som kræft.
Titusinder af selvstændige får ikke en krone i hjælp, hvis de bliver ramt af længerevarende sygdom.
Titusinder af selvstændige får ikke en krone i hjælp, hvis de bliver ramt af længerevarende sygdom. Foto: Jakob Krarup Bjerregaard

Starter du din egen virksomhed med en glidende overgang fra dit lønmodtagerjob, skal du for enhver pris undgå at blive syg. En iværksætter har nemlig kun ret til sygedagpenge, hvis virksomheden mønstrer et overskud.

Man kan forsikre sig til et beløb på godt 60 procent af dagpengesatsen. Men det gør færre end hver anden af de 198.000 registrerede selvstændige. Dermed er mere end 100.000 iværksættere afhængige af sorte tal på bundlinjen, hvis de bliver sygemeldte.

Avisen.dk skriver i dag om iværksætter, Mette Lane Nielsen, der blev ramt af kræft to gange på et år. Uden at hun på noget tidspunkt får sygedagpenge af Silkeborg Kommune, hvor hun bor.

Da Mette fik kræft anden gang, kostede sygdommen hende livet.

Derfor fik kræftramt ingen sygedagpenge

Mette stiftede sin klinik for adfærdsvanskelige unge tilbage i 2012. Men hun begyndte først at arbejde på fuld tid på klinikken i januar 2014. Indtil da beholdt hun sit job som pædagog, der gav hende smør på brødet.

Da hun fik kræft i juni 2014, havde hendes virksomhed kun tjent penge i fem måneder – fra januar til juni 2014. Året før, i 2013, var der ingen indtjening. Og det er ud fra det år, Silkeborg Kommune fastslår, at hun ikke har ret til sygedagpenge.

Uanset, at Mette samme år tjente 208.000 kroner som pædagog.

Iværksætterforening: Titusinder gør som Mette

Ifølge brancheforeningen Dansk Iværksætterforening har Mettes indgang til livet som iværksætter været helt efter bogen.

- Titusinder af iværksættere starter deres virksomhed op med et job som lønmodtager ved siden af. Det gjorde jeg selv, og jeg anbefaler andre at gøre det. Det er sund fornuft, for så slipper man for at stifte gæld i den første tid, siger Christian Walther Øyrabø, formand for Dansk Iværksætterforening.

Derfor undrer han sig også over, at lovgivningen ikke tager højde for netop den situation.

- Hvorfor giver ens løn fra et job som lønmodtager ingen rettigheder, så snart du har et CVR- nummer?, spørger han.

Ekspert: Principdom støtter afslag til kræftramt

Ekspert i socialret John Klausen ønsker ikke at forholde sig til den konkrete sag. Men han ser ligheder med en såkaldt principafgørelse om barselsdagpenge for iværksættere fra Ankestyrelsen tilbage i 1996.

I afgørelsen fastslår styrelsen, at har man været registreret som selvstændig med et CVR-nummer længere end et år, betragtes man fuldt ud som selvstændig. Det betyder, at barselsdagpenge eller sygedagpenge er afhængige af indtjening i ens private virksomhed.

Indtjening, man har haft sideløbende som lønmodtager, kommer ikke i betragtning, når grundlaget for eksempelvis barselsdagpenge eller sygedagpenge skal beregnes. Også selvom man ikke har tjent en krone i sin virksomhed.

Dansk Iværksætterforening vil nu arbejde for en politisk løsning, fastslår formanden. Han kræver et opgør med, at iværksættere skal forsikre sig for at være garanteret sygedagpenge.

- Når man starter som iværksætter, er man 100 procent positiv og indstillet på at lykkes. Ingen regner med at blive syge. Så det er lidt for let at klandre en iværksætter for ikke også at have tænkt på, at man skal forsikre sig ud af sygdom. Og helt grundlæggende; hvorfor skal iværksættere tegne en forsikring for at få sygedagpenge, når sygedagpenge er en rettighed for lønmodtagere?, siger Christian Walther Øyrabø.

Så mange har en forsikring

32.378 mindre private arbejdsgivere

49.573 selvstændige erhvervsdrivende

I alt 81.951 forsikringstagere.

Kilde: Statens Administration (der administrerer forsikringen)

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.