Kommunen til syge Irene: Du kan bare tage et job

Irene Carlslund-Nielsen blev pludselig raskmeldt af kommunen, selvom hun har papir på, at hun har store problemer med helbreddet efter en trafikulykke. Derfor står hun uden sygedagpenge.
"Ligesom alle andre også ønsker mig et liv med livskvalitet."
"Ligesom alle andre også ønsker mig et liv med livskvalitet." Foto: Privat

Irene Carlslund-Nielsen manglede bare et halvt år af sin uddannelse som social- og sundhedsassistent, da hun blev påkørt af en bil.

Det er nu fire år siden, men hun er stadig ikke kommet nærmere, hvad hun skal leve af resten af sit liv.

Men i februar mistede den 37-årige kvinde fra Nykøbing sine sygedagpenge, da hendes hjemkommune raskmeldte hende. Kommunen mener, hun kan få et fuldtidsjob.

Nu er hun en af de mange, der venter på svar over sin klage over kommunens håndtering af reglerne om sygedagpenge.

- De smed mig bare ud til højre på trods af, at kommunen selv har bestilt en lægeerklæring fra en specialist fra Rigshospitalet. Der står, at jeg kun kan arbejde med skånehensyn og ikke fuld tid. Men den ser kommunen bare bort fra, siger Irene Carlslund-Nielsen.

Efter trafikulykken har hun fået nerveskade, der betyder, at hendes nerver i benet giver hende daglige kroniske smerter, der stikker og skærer inde i knogler og muskler. Selv den mindste berøring giver smerte, og vejrændringer går smerterne værre og benet hæver.

Efter ulykken var hun gennem tre års genoptræning. Hun bliver aldrig sig selv, som hun var før.

- Men hvis jeg ikke havde fået den genoptræning, som Rigshospitalet har hjulpet mig med, så havde jeg siddet i en kørestol i dag, siger hun

Irene Carlslund-Nielsen kæmpede sig gennem den sidste del af sin uddanndelse til social- og sundhedsasistent, og blev først færdig i 2013. Især den sidste praktik holdt hårdt.

Hun kunne ikke løfte og flytte på borgerne, og hun kunne ikke udføre arbejdet i det arbejdstempo, som det kræver i et arbejdsmiljø indenfor plejen.

- For benet kan ikke følge med i tempoet og bliver overbelastet og smerter. Men jeg var stædig og holdt ud, for man siger, at hvis man ikke har en uddannelse,så går det jo galt, siger hun.

Hun prøvede at raskmelde sig efter uddannelsen var færdig, men måtte se i øjnene, at det ikke går. Hendes fysioterapeut skyder på, at Irene kan arbejde max tyve timer om ugen.

Men Irene Carlslund-Nielsen kan ikke få kommunen til at arbejdsprøve hende.

Efter den stoppede hendes sygedagpenge, er der ikke sket mere i sagen.

- Jeg synes, det er skideærgerligt og irriterende, at jeg ikke bliver taget alvorligt. Jeg er 37 år. Jeg har jo et langt liv foran mig. Jeg ønsker at finde et job, som tager hensyn til min benskade, og som kan gøre mig glad og give mig en tryg fremtid uden problemer. Ligesom alle andre også ønsker mig et liv med livskvalitet, siger hun.

Hun har prøvet tage et job i et halvt år som løntilskudsansat i en SFO i 20 timer, fordi hun blev desperat over ikke at kunne videre i systemet. Det gik godt, men da hun trappede op til 30 timer, blev det for meget.

- Men jeg kan jo ikke lave af at arbejde tyve timer om ugen. Jeg har brug for en eller anden form for hjælp til at blive suppleret op, men jeg kan jo ikke komme videre, siger hun.

Hendes klage over at have mistet sine sygedagpenge er sendt til Ankestyrelsen, og her kommer den til at ligge i op til seks måneder.

Imens prøver hun at leve af kontanthjælp. Sygedagpenge er cirka 17.000 før skat. Konatnthjælp for en enlig er cirka 11.000 før skat.

- Jeg blev rigtig ked af det, da jeg mistede mine sygedagpenge. Jeg havde 1100 kroner tilbage til resten af måneden, når alt var betalt, så jeg har måtte fravælge en masse. Jeg har også sat lejligheden til salg. Ikke at jeg kan få penge ud af det, men måske kan jeg finde noget billigere at leje. Ingen kan jo leve af kontanthjælp i længere tid, siger hun.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.