S: Ingen har krævet nye regler for sygedagpenge

Det nye parti 'Alternativet' mener, at reglerne for sygedagpenge til iværksættere er gammeldags og firkantede. Hverken S eller V ser nogen grund til at ændre ved reglerne.
Mette Lane Nielsen blev selvstændig og fik kort efter konstateret kræft. Sygdommen kostede hende livet, men inden da gik hendes økonomi i ruiner.
Mette Lane Nielsen blev selvstændig og fik kort efter konstateret kræft. Sygdommen kostede hende livet, men inden da gik hendes økonomi i ruiner. Privatfoto

Rammes en iværksætter af længere tids sygdom, er det virksomhedens bundlinje, der afgør, om man kan få sygedagpenge eller ej. I de to store regeringsbærende partier, Socialdemokraterne og Venstre, ser man ingen grund til at ændre reglerne for sygedagpenge til iværksættere.

S: Der mangler argumenter for nye regler

- Jeg har ikke hørt argumenter for, at den lov (sygedagpengeloven for iværksættere, red.) bør laves om, men man skal huske på, at selvstændige har andre rettigheder, for eksempel skattemæssige, som lønmodtagere ikke har, siger Lennart Damsbo-Andersen, arbejdsmarkedsordfører (S).

V: Systemet virker fornuftigt

Iværksættere kan forsikre sig til at få udbetalt to tredjedele af satsen for sygedagpenge, uafhængigt af deres indtjening. Det er ifølge Venstre en tilstrækkelig garanti for de selvstændige under sygdom.

Hans Andersen, arbejdsmarkedsordfører (V) skriver i en mail til Avisen.dk:

”Forsikringsordningen er populær i dag med godt 80.000 medlemmer. Det tal kunne dog givetvis være større. Jeg er derfor opmærksom på, om alle, der kunne have gavn af ordningen, også kender til den. Jeg kunne godt være i tvivl, om det er tilfældet. De myndigheder, der har kontakt til de selvstændige, har derfor en vigtig forpligtigelse til at oplyse om muligheden for at forsikre sig," siger Hans Andersen, arbejdsmarkedsordfører (V).

I Danmark findes der godt 198.000 registrerede selvstændigt erhvervsdrivende. Og derfor mere end 100.000, der ikke har tegnet forsikring for sygedagpenge.

Alternativet: Reglerne er under pres

Hos de nye bejlere til Christiansborg, partiet Alternativet, er man dog klar til at se mere kritisk på reglerne.

- Både reglerne for sygedagpenge og dagpenge er under stigende pres i øjeblikket. Flere lever med en 'kluddetæppe'-økonomi med perioder som selvstændig eller med freelance-job. Derfor passer de ikke længere ind i den firkantede boks, som reglerne udgør. Og i øjeblikket kommer for mange i klemme, siger Rasmus Nordqvist, iværksætterordfører for Alternativet.

Det nye parti har ikke et samlet forslag klar, men ønsker konkret, at lønindkomst skal give ret til sygedagpenge, selv om man har et cvr-nummer.

- Iværksættere starter ofte deres virksomhed op, mens de har et arbejde. De tester deres ide ude i virkeligheden og udvikler den over en tid. Det skal reglerne for sygedagpenge kunne rumme. For hvis ikke vi kan gribe folk, når de falder, hvad er så pointen med vores velfærd? siger han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.