Hver tredje får ret i klager over sygedagpenge

Ankestyrelsen finder fejl i 30-40 procent af de sager, hvor borgere klager over kommunen mod deres vilje har raskmeldt dem og standset deres sygedagpenge. Sådan har det været i syv år.
FOA oplever, at kommunerne raskmelder sosu-uddannede, som de mener kan være selvforsørgende selvom de kan arbejde ned til 12 timer om ugen.
FOA oplever, at kommunerne raskmelder sosu-uddannede, som de mener kan være selvforsørgende selvom de kan arbejde ned til 12 timer om ugen. Jens Nørgaard Larsen/Scanpix/arkiv

Der er fejl i mere end hver tredje sag, hvor syge borgere klager over, at kommunen har raskmeldt dem og stoppet deres sygedagpenge.

Sådan har det været de seneste syv år, skriver Avisen.dk.

Det viser nye tal fra Ankestyrelsen, der har opgjort, hvordan det er gået med klagesagerne over sygedagpengelovens paragraf om udarbejdsdygtighed tilbage fra 2008.

Til efteråret starter Ankestyrelsen en undersøgelse af kommunernes sagsbehandling af sagerne. Det er FTF og LO, der har krævet en såkaldt praksisundersøgelse, der har fået opbakning af beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S).

- Vi synes, der er for mange, der er nødt til at klage. Vi er nødt til at finde ud af om retsgrundlaget i kommunernes sagsbehandlingen er i orden. Hvis det er det, er der måske brug for at se på, om loven er rimelig, siger Jette Høy, konsulent i FTF.

LO og FTF sidder i Ankestyrelses praksisudvalg og har længe været bekymrede over om den høje andel af fejlsager i Ankestyrelsen dækker over, at problemet i virkeligheden er endnu større, fordi mange ikke klager.

'Ikke i orden, at så mange bliver raskmeldt'

I praksisundersøgelsen tager man en stikprøve af sygedagpengesager fra flere kommuner, og ser på, om de er behandlet efter reglerne. Det vil vise, hvor mange fejl, der er i afgørelserne – også dem, der ikke bliver klaget over.

- Det er naturligvis ikke i orden, at så mange mennesker bliver raskmeldt på et forkert grundlag. Kommunerne bliver nødt til at se på det enkelte individ og vurdere, hvordan vedkommende bedst kommer tilbage i job, siger LO-sekretær Marie-Louise Knuppert,

Hos fagforeningerne oplever man oveni købet, at den nye lov om sygedagpenge, der trådte i kraft sidste sommer, har gjort problemerne endnu større. Nu skal sygemeldtes sager vurderes efter 22 uger i stedet for efter et år. Fagforeningerne oplever, at kommuner står klar med raskmeldingerne endnu tidligere end før.

Raskmeldt til 12 timers arbejde om ugen

Problemerne opstår, fordi der er uenighed om, hvornår man er rask nok til at arbejde. Nogle raskmeldes, fordi de vil kunne arbejde i en helt anden branche, men har ikke kvalifikationerne til det. Andre sager opstår, fordi de raskmeldes, selvom de langt fra kan arbejde fuld tid.

Så havner de i et juridisk tomrum, for man har ikke ret til dagpenge, hvis man ikke kan arbejde fuld tid. FOA, der organiserer blandt andet sosu’erne, har mange af begge typer sager.

- Vi har haft en sag hvor et medlem kunne arbejde 12 timer om ugen, og så sagde kommunen, at hun kunne forsørge sig selv, og raskmeldte hende, siger Mona Striib, næstformand i FOA.

Hun siger, at FOA vil fastholde presset, indtil der er bragt orden på forholdene for de sygemeldte.

- Det er ikke rimeligt at man presser syge mennesker på forsørgelsesgrundlaget. Det bliver de ikke raskere af, tvært i mod, siger hun.

Kommunerne: Kun et lille udpluk

Tallene fra Ankestyrelsen omfatter stort set kun sager efter den gamle lovgivning.

I 2013 faldet tallet ellers et enkelt år, så Ankestyrelsen vurderede at, der nu kun var fejl i 25 procent af sagerne. Men sidste år gik det den gale vej igen, oveni købet til det højeste nogensinde, nemlig 37 procent.

I Kommunernes Landsforening siger kontorchef Niels Arndt, at når man ser på andelen af afgørelser som Ankestyrelsen ændrer eller sender til ny behandling i kommunen, så må man tage i betragtning, at antallet af klagersager udgør en overordentlig lille andel af det antal afgørelser, som kommunerne træffer.

- Problemstillingen har i en lang årrække været bearbejdet i dialog mellem de berørte parter fra kommuner og faglige organisationer, og det er vigtigt, at denne dialog fortsætter, og at vi løbende holder øje med udviklingen,” siger Niels Arendt Nielsen, kontorchef i KL.

Så mange fejl var der:

Klager over afgørelser truffet efter §7 i sygedagpengeloven - om uarbejdsdygtighed.

Andelen af klagersager, hvor Ankestyrelsen ændrede kommunens afgørelse eller sendte sagen retur til ny behandlingen i kommunen:

2008: 35%

2009: 37%

2010: 33%

2011: 32%

2012: 35%

2013: 24%

2014: 37%

 

Kilde: Ankestyrelsens ankestatistik og statistik for de tidligere nævn, Beskæftigelsesministeriet

 

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.