Trods rygskade og ætsning: Arbejdsskader bliver ikke meldt

Skadestuerne behandler hvert år mere end 15.000 arbejdsulykker, som ikke bliver meldt til Arbejdstilsynet, selvom arbejdsgiverne har pligt til det.
Mere end hver anden af de arbejdsulykker, som bliver behandlet på skadestuen og som kræver, at patienten bliver hjemme mindst en ekstra dag, bliver aldrig anmeldt, selvom de skal ifølge reglerne.
Mere end hver anden af de arbejdsulykker, som bliver behandlet på skadestuen og som kræver, at patienten bliver hjemme mindst en ekstra dag, bliver aldrig anmeldt, selvom de skal ifølge reglerne. Preben Madsen /arkiv/Midtjyske Medier

56 procent af alle arbejdsulykker, der behandles på skadestuen og som ifølge reglerne burde meldes til Arbejdstilsynet, bliver aldrig meldt. Det viser en ny undersøgelse, som Arbejdsmedicinsk Klinik i Herning har lavet for fagbevægelsens hovedorganisation, LO.

Det er arbejdsulykker, som har betydet, at den ramte har måttet blive hjemme fra arbejde mindst en dag mere end selve ulykkesdagen.

- Og vi taler ikke kun om småskader, men om alvorlige skader som knoglebrud, ætsninger og for eksempel alvorlige rygskader. Det er helt afgørende, at skaderne anmeldes, så vi ved, hvordan vi fremover undgår dem - og naturligvis så lønmodtagerne sikres mulighed for at få erstatning, når de er berettiget til det, siger Lizette Risgaard, næstformand i LO.

Der bliver hvert år anmeldt mere end 40.000 skader til Arbejdstilsynet, som har betydet mindst en fraværsdag udover ulykkesdagen. Men slet ikke alle kommer forbi skadestuen. I rapporten vurderer man, at det kun er en tredjedel af alle arbejdsulykker, der bliver behandlet på skadestuen. Andre går til deres læge, tandlæge, kiropraktor, eller vælger bare at blive hjemme.

Et stort mørketal

Derfor er det usikkert, hvor mange arbejdsulykker, der samlet set aldrig bliver anmeldt. De uanmeldte ulykker fra skadestuerne i sig selv er omkring 15.000 om året.

- Vi har at gøre med et meget stort mørketal, og derfor foreslår vi, at myndighederne indskærper overfor arbejdsgiverne, at de skal følge loven om anmeldepligt, ligesom skadestuer og praktiserende læger skal mindes om, at også de skal anmelde arbejdsulykker til Arbejdstilsynet, siger Lizette Risgaard fra LO.

I undersøgelsen kan man også se, at det især er galt med anmeldelserne af yngre medarbejderes skader. Ældre medarbejderes skader anmeldes dobbelt så tit som de unges.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.