Thulesen Dahl forventer en loyal Løkke som EU-forhandler

Dansk Folkepartis formand forventer, at statsministeren vil arbejde loyalt for en parallelaftale om Europol.
Kristian Thulesen Dahl, DF's formand, er en af vinderne ved folkeafstemningen.
Kristian Thulesen Dahl, DF's formand, er en af vinderne ved folkeafstemningen. Foto: PHILIP DAVALI/POLFOTO

Det gik, som Dansk Folkeparti havde håbet: Danskerne har stemt nej til statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) forslag om at omdanne Danmarks EU-retsforbehold til en tilvalgsordning.

Det nej skal statsministeren nu respektere og arbejde loyalt ud fra, når han skal forhandle med sine kolleger i EU om fortsat dansk deltagelse i Europol. Sådan lyder forventningen fra DF-formand Kristian Thulesen Dahl (DF).

- Jeg forventer det, han også har bekræftet i valgkampen: At han tager det seriøst og tager ansvaret på sig. For min skyld kan regeringen allerede i morgen meddele de andre EU-lande, at Danmark ønsker at genoptage forhandlingerne.

Danmark står til at falde ud af det europæiske politisamarbejde. Men en parallelaftale med de øvrige lande skal i DF's optik sikre fortsat dansk deltagelse.

Hvordan vil du presse regeringen til at arbejde loyalt for de løsninger, du anbefaler?

- Det håber jeg ikke, det bliver nødvendigt at presse den til. Løkke har selv sagt i valgkampen, at vi kunne regne med, at de ville arbejde loyalt ud fra det resultat, som danskerne giver i denne folkeafstemning. Så det må vi gå ud fra, siger Thulesen Dahl.

Han har i øvrigt svært ved at forestille sig, at nej-partierne ikke bliver en del af de kommende forhandlinger. Men det er regeringen, der har serveretten, lyder det.

- Det er jo regeringen, der i første omgang må sætte gang i forhandlingerne. Det er deres ansvar. Forhandlingerne blev kun sat i bero, fordi der skulle være en folkeafstemning.

Hvad angår forholdet mellem Venstre-regeringen og Dansk Folkeparti frygter Thulesen Dahl ikke, at nej-flertallet ødelægger noget.

- Forholdet er uændret. Vi har haft en valgkamp om en kendt uenighed. Det vidste vi også, da vi gik til folketingsvalg i sommer. Så det har været helt velkendt hele vejen igennem, siger han.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.