Thorning præsenterer kæmpe velfærdsudspil klokken 11

Oplægget hedder Danmark på Sikker Vej og vil blive præsenteret på et pressemøde i Spejlsalen i Statsministeriet tirsdag formiddag, erfarer DR Nyheder.

Valget ventes udskrevet i denne uge, og i dag skyder regeringen en af de helt store valgkanoner af.

Regeringen kaster sig nu ud i et decideret velfærdskapløb med de borgerlige og lover blandt andet et tocifret milliardbeløb til sundhed og ældre i de kommende fire år.

Oplægget hedder Danmark på Sikker Vej og vil blive præsenteret på et pressemøde i Spejlsalen i Statsministeriet senere i formiddag, erfarer DR Nyheder.

Ifølge en pressemeddelelse fra Statsministeriet præsenteres udspillet på et pressemøde klokken 11.00.

På pressemødet vil statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R) blandt andet fortælle, at regeringen fra 2016-2020 agter at investere 15 mia. kroner i sundhed og ældre. Men der vil også blive sat til-og-fra-kort på mange andre milliarder kroner.

Til kamp mod Venstre

Pengene kommer fra den lovede vækst i det offentlige forbrug på 0,6 pct om året, som regeringen kalkulerer med i sine budgetter. Nu fortæller den altså for første gang, hvordan de penge, der ikke allerede er båndlagt, skal bruges. Hele øvelsen ligner klassisk valgkamp og kan ses som en del af regeringens kampagne mod Venstre, der går til valg på at holde de offentlige udgifter i ro - altså en vækst på 0,0 pct.

Det er det, regeringen kalder nulvækst, men som Venstre kalder et udgiftsstop. I kroner og ører er forskellen 60 ører for hver 100-kronerseddel, det offentlige koster, og når regeringen summer det hele sammen, kan den altså fremvise adskillige milliarder kroner, som den kan dele ud af, men som Venstre ikke har, uden at skulle finde besparelser. Præcist hvor mange milliarder regeringens regnemaskiner kan finde, vil først blive offentliggjort senere.

Mere end 22 milliarder?

Det har hidtil heddet sig, at regeringen kunne finde 22 mia. kroner ekstra, men på dagens pressemøde vil det tal muligvis blive justeret op.

Dansk Folkeparti, der i meningsmålingerne ser ud til at kunne blive en betydelig magtfaktor efter næste valg, hvis Lars Løkke Rasmussen generobrer statsministerposten, afviser blankt at ville støtte Venstres planer om at holde de offentlige udgifter fuldstændig i ro fremover.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.