Thorning efter fradragsballade: Totalt kaos i Venstre

Statsministeren skærper tonen i kritikken af Venstres skiftende meldinger om fradraget på det faglige kontingent. Der er totalt kaos i Venstre, mener Thorning, som forstår fagbevægelsens udmeldinger om politisk afpresning.
- Jeg nægter at tro, at den danske fagbevægelse vil acceptere, at politikerne skal bestemme deres kontingent. Hvorfor skulle vi det? spørger statsminister Helle Thorning-Schmidt, der i dag var på bustur rundt i Danmark.
- Jeg nægter at tro, at den danske fagbevægelse vil acceptere, at politikerne skal bestemme deres kontingent. Hvorfor skulle vi det? spørger statsminister Helle Thorning-Schmidt, der i dag var på bustur rundt i Danmark. Asger Ladefoged / Scanpix

Indtil mandag morgen var et af de faste holdepunkter i Venstres økonomiske politik, at partiet ville halvere fradraget på fagforeningskontingentet fra 6000 til 3000 kroner.

Men så gik Venstres næstformand, Kristian Jensen, ud med en melding om, at Venstre alligevel ikke vil ændre på fradragsretten. Det kræver dog, at fagbevægelsen til gengæld er indstillet på at sænke kontingentet på fagforeningerne.

Venstres skiftende meldinger får nu statsminister Helle Thorning-Schmidt til at rette et hårdt angreb mod modstanderne i blå blok.

- De startede med at kalde det blodpenge, da vi indførte det. Det er et meget voldsomt udtryk for noget, som skal sikre, at folk har mulighed for at få fradrag for deres faglige kontingenter.

- Nu kan de ikke blive enige med sig selv, om de vil afskaffe det, eller hvordan de vil videreføre det. Det er totalt kaos, hvad Venstre mener om det her spørgsmål, siger Thorning i et interview med Avisen.dk

Vigtigt at danske lønmodtagere står i fagforening

Kristian Jensens krav om at fagbevægelsen skal sætte kontingentet ned, hvis de vil bevare det fulde fradrag, fik mandag topfolk i fagbevægelsen til at anklage Venstre for at nærme sig politisk afpresning.

- Det kan jeg sagtens forstå, at de siger. Venstre har haft nogle meget mystiske synspunkter omkring det her med øget fradrag for det faglige kontingent, lyder Thornings kommentar.

Statsministeren lægger ikke skjul på, at regeringen har fordoblet fradraget for fagforeningskontingentet, fordi man ønsker at gøre det mere attraktivt for danskerne at være medlem af fagforeningerne, som har været ramt af medlemsflugt gennem mange år.

- Vi mener, det er vigtigt, at danske lønmodtagere står i fagforening, fordi det gør, at fagforeningerne med vægt kan fylde noget og være med til at løse problemer i det danske samfund. Vi har jo altid troet på, at man skal have stærke lønmodtagerorganisationer og faglige organisationer, der kan påtage sig et stort ansvar.

Spiller fagbevægelsen stadig så stor en rolle, at det kan retfærdiggøre så store skattefradrag?

- Det mener jeg, at de gør. Det er vigtigt at have både stærke lønmodtagerorganisationer og stærke arbejdsgiverorganisationer, fordi de også påtager sig et ansvar for vores samfunds udvikling, siger hun.

Hvorfor skulle vi bestemme deres kontingent

Helle Thorning slår fast, at hun ikke tror på, at Venstre og Lars Løkke kan komme igennem med kravet om lavere fagforeningskontingent gennem en trepartsaftale, som partiet har lagt op til.

- Nej, det tror jeg ikke, at han kan. Jeg nægter at tro, at den danske fagbevægelse vil acceptere, at politikerne skal bestemme deres kontingent. Hvorfor skulle vi det? Det må de da selv gøre. Det er så op til os at beslutte, om vi vil give helt eller delvist fradrag for det kontingent. Vi har besluttet, at vi gerne vil give et større fradrag, og vi ønsker at fortsætte det, siger Thorning og fortsætter:

- At Venstre kan have den her debat med sig selv om at tage en lille skattelettelse fra lønmodtagerne, det forstår jeg slet ikke.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.