Theis fanget i politi-konflikt: "Det presser os meget"

Det er frustrerende, at der endnu ikke er kommet styr på overenskomsterne blot tre uger før afslutning af politikadet-uddannelsen, fortæller Theis Godtfredsen. Han har ellers fået en stilling i Padborg, men kan på nuværende tidspunkt ikke starte.
Theis Godtfredsen var i hæren, inden han valgte at søge ind på politikadetuddannelsen, som rykker ham et skridt nærmere drømmen om at blive politibetjent.
Theis Godtfredsen var i hæren, inden han valgte at søge ind på politikadetuddannelsen, som rykker ham et skridt nærmere drømmen om at blive politibetjent. Foto: Privatfoto

Når 19-årige Theis Godtfredsen har bestået sin afsluttende praktiske prøve 29. august, kan han sammen med 53 andre kalde sig politikadet fra politiskolen i Brøndby.

Men på nuværende tidspunkt er udsigten til at være færdig også lig med bekymringer, fortæller den 19-årige, der til daglig bor i Slagelse. Politikadetterne har nemlig endnu ikke fået en overenskomst. 

- Jeg ved ikke, om jeg kommer til at starte på arbejdet i Padborg 1. september. I starten tænkte jeg, at de nok skulle nå at få styr på det. Men nu er der kun tre uger til, og det er rigtig presset, siger Theis Godtfredsen.

De seneste par måneder har Politiforbundet og Moderniseringsstyrelsen kæmpet om kadetternes fremtid på arbejdsmarkedet, men har endnu ikke fundet en løsning.

Det betyder, at Theis Godtfredsen og hans medstuderende ikke kan starte i arbejde ved den dansk-tyske grænse fra 1. september, som ellers var planen.  

Ude af vores hænder

Moderniseringsstyrelsen vil fratage de kommende politikadetter fri strejkeret, men vil samtidig ikke ansætte dem som tjenestemænd ligesom ordinært politi. Politiforbundet er direkte imod den løsning, og derfor fortsætter stridighederne. 

- Vi kan ikke selv gøre noget, for bolden er ikke i vores hænder. Vi er nødt til at stole på, at forbundet taler vores sag, og det har de da også prøvet, siger Theis Godtfredsen. 

Selvom situationen er ukontrollerbar, er den alligevel efterhånden blevet et dagligt emne blandt politikadetterne.

- Det presser os meget lige nu og her, og det er noget, vi ofte taler om på skolen. Nogle sidder i en lejlighed i København og ved ikke, om de skal opsige den eller ej. Jeg forsøger at finde et sted at bo ved Padborg, men ved heller ikke, om det holder. Så det er usikkert det hele, siger Theis Godtfredsen. 

Mere end godt rustet

Der var 182, der søgte ind på politikadetuddannelsen med start 1. marts. 54 klarede nåleøjet, og står nu tilbage som det første færdige hold et halvt år senere.

I første omgang skal samtlige nyuddannede ansættes som grænsekontrol i Syd- og Sønderjyllands Politi og Sydsjællands og Lolland Falsters Politi. 

Man har godt kunne mærke, at man har været det første hold, fortæller Theis Godtfredsen, hvor det har virket som om, at noget af uddannelsen først blev udformet undervejs.

Men trods alt glæder Theis Godtfredsen sig til at komme til den dansk-tyske grænse og starte arbejde.

- Jeg føler, vi er mere end godt rustet til at varetage de opgaver, vi skal. Men man ved det jo først, når man står i situationerne, siger han.

Et springbræt til politi

Theis Godtfredsen har altid haft en drengedrøm om at blive politibetjent. Efter han blev færdig med gymnasiet, var han en tur forbi hæren. Men da han hørte om den nye kadetuddannelse, åbnede der sig en mulighed. 

- Jeg havde altid godt kunne tænke mig at være i politiet. Og med denne uddannelse gav det mig lidt værktøjer til at prøve det af og se, om det overhovedet var noget for mig. Så jeg tænkte da helt klart, at det var et godt springbræt.

For at starte på uddannelsen til politibetjent, kræver det, at man er fyldt 21 år. Derfor så 19-årige Theis Godtfredsen muligheden for at komme lidt tættere på sin drøm med en politikadetuddannelse, der blot kræver, at man er 18. 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.