Syges forsikring afgøres af teoretisk løn: "Håbløse betingelser"

De fleste pensionsselskaber bruger en teoretisk løn til at beregne indtægtstabet for syge, der ender i fleksjob.
Foto: Scanpix arkiv

Syge, der havner i fleksjob, skal ikke glæde sig for tidligt over, at deres forsikring mod tab af erhvervsevne supplerer deres indtægt, hvis de varigt mister over halvdelen af deres erhvervsevne og normale lønindtægt.

De fleste pensionsselskaber bruger nemlig en teoretisk løn til at beregne indtægtstabet. Man kan derfor sagtens miste mere end halvdelen af sin indtjening uden at få en krone, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten lørdag.

- Når man indbetaler en andel af sin løn for at være sikret, hvis man mister sin arbejdsevne, giver det ingen mening, at pensionsselskabet kan bruge en helt anden løn til at afgøre, om indtægten er faldet så meget, at man er berettiget til udbetaling. Men sådan er det for de fleste danskere, siger Gert Aage Nielsen, partner i rådgivningsselskabet Bedstpension til Jyllands-Posten.

Helt galt går det ifølge pensionsmægler Nicolai Olsen, Willis Towers Watson, når offentlige ydelser inddrages.

- Mange mindre virksomheder og private har fuldstændig håbløse betingelser, som gør det næsten umuligt for varigt syge at få løbende udbetaling. De fleste pensionsselskaber tilbyder nye, bedre betingelser, men de er primært solgt til større virksomheder, siger han.

En af dem, der har fået sin forsikring bestemt ud fra en teoretisk løn er Kirsten Nielsen. Da hun blev alvorligt syg, gik hun fra 40.000 kr. om måneden til godt 19.000 kr. fra fleksjob og fleksydelse. Men ifølge SEB Pension kunne jævnaldrende butiksuddannede på samme egn kun tjene ca. 30.000 kr. om måneden. Og så var hendes indtjening ikke mere end halveret.

SEB Pension vil ikke kommentere den konkrete sag, men bekræfter, at de gamle betingelser, som mange kunder stadig har, kan give problemer for nogle fleksjobbere.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.