LO-kongres 2015

Storfavorit til LO-boss: Jeg har sommerfugle i maven

Lizette Risgaard vinder højst sandsynligt posten som LO-formand på tirsdag og skriver dermed historie som den første kvinde i spidsen for Danmarks største interesseorganisation. Men hun tager ikke en sejr for givet.
På tirsdag kan drømmen om at blive den første kvindelige LO-formand gå i opfyldelse for Nørrebropigen Lizette Risgaard, der ikke gider lokumsaftaler og kæmper indædt mod social dumping og ulighed. 
På tirsdag kan drømmen om at blive den første kvindelige LO-formand gå i opfyldelse for Nørrebropigen Lizette Risgaard, der ikke gider lokumsaftaler og kæmper indædt mod social dumping og ulighed.  Foto: Claus Bech,Scanpix

Først var der tre kandidater til posten som LO-formand. Så trak HK’s formand Kim Simonsen sig, og nu er der kun LO’s nuværende næstformand Lizette Risgaard og forbundsformand for soldaterne i HKKF, Flemming Vinther, tilbage.

Det betyder, at de 400 delegerede på LO-kongressen på tirsdag klokken 11 får en stemmeseddel med kun to navne. Langt de fleste LO-forbund, blandt andet 3F, Dansk Metal og Teknisk Landsforbund, peger på Lizette Risgaard som afløser for Harald Børsting, der har været LO-formand siden 2007.

Men storfavoritten tager ikke en sejr for givet, fastslår hun.

- Jeg har sommerfugle i maven. Jeg glæder mig til vi mødes i Aalborg og får en god kongres. Og selvfølgelig glæder jeg mig til en afgørelse, siger Lizette Risgaard, der har været LO-næstformand i syv år.

Føler sig priviligeret

De senere måneder har rigtig mange fagforeningsfolk prikket Lizette Risgaard på skulderen og sagt til hende, at hun er storfavorit og soleklart løber med flest stemmer til valget.

- Men sådan har jeg det ikke selv. Det er de delegerede, der beslutter, hvem der skal være ny LO-formand, og vi er to, der stiller op. Det betyder rigtig meget for mig, at så mange fagforbund har meldt ud, at de støtter mig. Det er en helt fantastisk opbakning, og jeg føler mig meget priviligeret. Men det er de delegerede, der skal sætte deres kryds, og det har jeg respekt for, erklærer hun.

Lige nu vil jeg ikke tage forskud på, hvad det første jeg vil gøre som eventuelt nyvalgt LO-formand vil være. Det er klart, at der foregår en masse ting inde i mit hoved, men lige nu er det vigtigste at have fokus på kongressen. Det skal blive en god
Lizette Risgaard

Formandskandidaten vil heller ikke give lange interviews , om hvad hun vil som ny LO-formand. Det vil fremgå af valgtalen på kongressen, lyder det.

- Lige nu vil jeg ikke tage forskud på, hvad det første jeg vil gøre som eventuelt nyvalgt LO-formand vil være. Det er klart, at der foregår en masse ting inde i mit hoved, men lige nu er det vigtigste at have fokus på kongressen. Det skal blive en god kongres med god debat om væsentlige emner, siger Lizette Risgaard.

Hun henviser til, at der skal være en forhåbentlig god og konstruktiv debat om det fremtidige samarbejde mellem LO og FTF. Den debat skal have plads og ikke overskygges af et formandsvalg om tirsdagen, bedyrer hun.

Flyver i tasterne for at skrive tale

Lizette Risgaards bærbare computer er overklistret med farvestrålende klistermærker, hvor der står ’Luftens Helte’ og ’Er du OK’.

Netop kampen mod social dumping i luften og især mod det irske lavprisselskab Ryanair har været en af hendes faglige kampe det sidste år, ligesom hun har været helt i front i LO-forbundenes fælles OK-kampagne. Derudover banker Nørrebropigens hjerte for at skabe et bedre arbejdsmiljø og mindske ulighed.

Om hun har nye spændende initiativer og kampagner i ærmet, hvis hun bliver valgt, vil hun ikke udtale sig

- Jeg tager ikke noget for givet. Uanset hvad, bliver det godt for både LO og forbundene, at der kommer en afgørelse. Og så har jeg altså lige en kongrestale, som jeg skal have skrevet, fordi jeg skal holde den på tirsdag, siger Lizette Risgaard og flyver i tasterne på den bærbare computer.

Taber ikke baglandet af syne

Allerede i juni besluttede Teknisk Landsforbund at anbefale Lizette Risgaard som formand.

- Lizette Risgaard har erfaringen og indsigten og er klar til at træde et skridt op. Som næstformand har hun vist, at hun både magter at forvalte den store politiske indflydelse, LO har, samtidig med at hun ikke taber det organisatoriske bagland af syne. Som menneske er hun arbejdsom og ligetil, siger Lone Engberg Thomsen, formand for Teknisk Landsforbund.

Lizette Risgaard stiller op med 3F's gruppeformand Arne Grevsen som næstformand. Makkerparret er dermed også sikre på at få 3F's stemmer på kongressen.

3F: Dreamteam kan folkeliggøre LO

3F's formand Per Christensen var den første forbundsformand, der bakkede varmt op om Lizette Risgaards kandidatur allerede i begyndelsen af februar.

- For mig at se er Lizette Risgaard og Arne Grevsen en ny dynamisk duo. Det er 3Fs vurdering, at de er et rigtig godt team, fastslog Per Christensen i Avisen.dk.

Samtidig fremhævede han, at Lizette Risgaard er en knippelgod formidler, der kan tale med alle.

- Vi mener simpelthen, at hun har de kvaliteter, der skal til for både at bevare og udbygge den rolle, som LO har både politisk og arbejdsmarkedspolitisk. Og på den gode måde mener vi, at Lizette er i stand til at folkeliggøre LO. Det vil være en kæmpe fordel for især 3F, sagde Per Christensen.

LO-kongressen begynder søndag 25. oktober i Aalborg. Valg af ny LO-ledelse er sidste punkt på dagsordenen og finder sted tirsdag 27. oktober klokken 11.

Blå bog Lizette Risgaard

Næstformand i LO siden oktober 2007

Her arbejder hun blandt andet med arbejds- og ansættelsesret, social dumping, arbejdsmiljø,sundhed, Fagbevægelsens interne uddannelser og ligestilling.

Medlem af LO’s Daglige ledelse og hovedbestyrelse.

Sidder i et hav af bestyrelser, råd og udvalg. Blandt andet i ATP og Løndmodtagernes Dyrtidsfond, ALKA Forsikring, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Arbejdsmijørådet og  Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

Tidligere har hun blandt andet været:

Tillidsrepræsentant for HK’erne i TIB

Formand for Brancheklubben for Fagforeningsansatte i HK København

Næstformand, LO Storkøbenhavn

Formand, HK/Service København

Uddannelse som kontorassistent.

Master i Public Administration, MPA.

Fødselsdato 15. juli 1960

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.