Stop hetzen: Offentligt ansatte skaber vækst

Borgerlige partier taler generelt om den offentlige sektor som en udgift. Men ny rapport gennemhuller den myte.
Lærere, pædagoger og andre offentlige ansatte bliver tit omtalt som en økonomisk byrde. Men faktisk fortjener offentligt ansatte anerkendelse for at skabe vækst, viser beregninger.
Lærere, pædagoger og andre offentlige ansatte bliver tit omtalt som en økonomisk byrde. Men faktisk fortjener offentligt ansatte anerkendelse for at skabe vækst, viser beregninger. Steffen Ortmann / Scanpix

Sygeplejersker, lærere, pædagoger og andre offentligt ansatte må tit lægge øre til, at de er en udgift for samfundet og skyld i verdens højeste skattetryk. Offentligt ansatte er nemlig et yndet mål for borgerlige politikere.

Men en ny rapport viser, at den offentlige sektor i høj grad er selvfinansierende, skriver Information. Rapporten er offentliggjort af LO og baseret på udregninger fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Beregningerne viser blandt andet, at en stor del af udgifterne til den offentlige sektor tjener sig selv ind i form af skatteindtægter - også fra det private erhvervsliv. En stærk offentlig sektor gør nemlig, at det private arbejdsmarked fungerer bedre.

Gratis veje og sygehuse hjælper erhvervslivet

- Når den offentlige sektor bliver udstillet som en bundløs kasse, man bare hælder penge over i, passer det simpelthen ikke. De samme borgerlige politikere og virksomhederne ved jo godt, at uden en velfungerende og effektiv offentlig sektor kan intet privat erhvervsliv fungerer optimalt, siger Per Christensen, forbundsformand for landets største fagforening, 3F, til Information.

Størstedelen af hans medlemmer er privatansatte, men netop derfor understreger han, at offentligt ansatte bør anerkendes for at skabe vækst. Det er afgørende for effektiviteten i det private erhvervsliv, at der blandt andet er velfungerende veje, hospitaler, uddannelse og børnepasning, siger han.

Flere eksperter siger også til Information, at det offentlige er en forudsætning for det velfungerende og rige samfund, vi har i Skandinavien.

Kigger ingen på Danmark?

Liberal Alliance tror derimod ikke på rapporten og fastholder, at skattetrykket er for højt. Hvis LO havde ret, ville andre lande kigge på Danmark som forbillede, og det gør de ikke, siger Simon Emil Ammitzbøll.

Artiklen har skabt en del debat på Information.dk.

- Ingen kigger mod Danmark??? ALLE kigger mod de skandinaviske lande. Danmark og resten af norden ligger bedst på ALLE parametre, man kan måle et samfunds velstand på. Man kan knap finde en analyse, hvor norden ikke topper eller ligger i toppen, skriver debattør Dennis Berg for eksempel.

Andre mener, at den offentlige sektor er blevet mindre effektiv, netop fordi de ansatte nu skal bruge tid på at dokumentere og kontrollere sig selv og hinanden i stedet for kerneopgaverne.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.