Støtten strømmer ind: Europæisk sammenhold presser Ryanair

Den danske fagbevægelses kamp mod Ryanair presser nu også det irske lavprisselskab Ryanair andre steder i Europa.
Den danske fagbevægelse fra kolleger i flere Europæiske lande.
Den danske fagbevægelse fra kolleger i flere Europæiske lande. Foto: Scanpix

Støtten strømmer ind til dansk fagbevægelse. Det kan blive svært for Ryanair blot at flytte baser rundt i Europa, da de bliver presset i flere lande.

Den europæiske støtte til dansk fagbevægelses armlægning med Ryanair strømmer ind - blandt andet fra fagbevægelsen i Spanien, Bulgarien, Belgien og Sverige. Det skriver Fagbladet 3F.

Støtten er meget konkret i Sverige, hvor luftrummet vil være lukket for Ryanair i tilfælde af konflikt.

Svensk fagbevægelse har varslet sympatikonflikter fra 22. juli, og det vil gøre der umuligt for Ryanair at omdirigere sine fly til Sverige.

I Belgien oplyser faglig sekretær Claude Lambrechts fra fagforbundet CNE, at også belgisk fagbevægelse kæmper mod Ryanair i Arbejdsretten, hvor den lige nu afventer udfaldet af en appelsag mod det irske selskab.

Formand for 3F's Transportgruppe Jan Villadsen er overbevist om, at sejren i den danske Arbejdsret 1. juli, der blåstemplede retten til sympatikonflikt, har givet fagforeninger i andre lande blod på tanden og mod på at stille krav til Ryanair.

- Det faglige sammenhold i Europa kan gøre det svært for Ryanair uden videre at vende baser og flygte til andre lande fra tabte faglige sager, skattesager og sager om manglende betaling af sociale bidrag, siger Jan Villadsen.

I Spanien fremhæver organisationssekretær Jorge Carrillo Menéndez fra fagforbundet FSC, at dommen 1. juli vil hjælpe med til at presse Ryanair til at overholde lovgivningen i andre lande.

- Vi skal tvinge Ryanair til at overholde de samme love som andre selskaber, og vi er på rette vej, mener han.

I Danmark har Ryanair meddelt, at de vil lukke deres base i Billund og vende størsteparten af ruterne om, så de bliver betjent fra den modsatte destination. Medmindre konfliktvarslet afblæses. Ryanairs københavnske base i Kastrup er allerede flyttet til Litauen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.