Stine Bosse: Jeg vappede en mand på skrinet, da han tog mig på brysterne

Det er vigtigt at sige fra, hvis man oplever sexchikane, mener Stine Bosse, der selv tog hårde midler i brug, da en mand tog hende på brysterne som 14-årig.
- Jeg var bare 14 år, da jeg vappede en mand en på skrinet, da han tog mig på brysterne, da jeg serverede for ham, siger Stine Bosse.
- Jeg var bare 14 år, da jeg vappede en mand en på skrinet, da han tog mig på brysterne, da jeg serverede for ham, siger Stine Bosse. Foto: Scanpix/arkiv

Forretningsmænd kan hverken holde nedladende ord eller fingrene for sig selv, når de omgås kvindelige kolleger, viser svar i en Berlingske-undersøgelse. Sex-chikane er et magtmiddel til at holde karrierekvinder nede, siger forskere.

Det er langtfra kun kvinder nederst i hierarkiet som kontoreleven, den kvindelige lærling eller sekretæren, der må lægge krop og sind til uønskede tilnærmelser og sexistiske bemærkninger fra chefens side. Mange højtuddannede og velbetalte karrierekvinder er også udsat for sexchikane og sexisme på jobbet, skriver Berlingske Business.

Avisen har gennemført en spørgeskemaundersøgelse blandt over 800 professionelle erhvervskvinder tilknyttet netværk på avisen og hos DI. Godt 300 har responderet, og af dem oplyser en tredjedel, at de har været udsat for sexchikane og sexisme i løbet af deres karriere.

"Det er meget normalt til diverse erhvervsmiddage, drinks, firmalanceringer og messer, at der sidst på aftenen er mænd, der synes, at de kan være mere end nærgående og f.eks. nive én i bagdelen. Når man beder dem om at lade være - ofte er det desværre en mandlig kollega, man kender - er man bare "sippet" og "forstår ikke et kompliment", forklarer en kvinde, som har haft flere chefstillinger i udlandet og herhjemme.

Stine Bosse: Man skal sige fra

Undersøgelsens resultater kommer ikke bag på en af Danmarks højst placerede erhvervskvinder, forsikringsselskabet Trygs tidligere topchef, nu professionelt bestyrelsesmedlem Stine Bosse, at hver tredje business-kvinde har været udsat for chikane:

"Det overrasker mig ikke. Sexchikane og sexisme er fænomener, som også eksisterer blandt kvinder, der vil karrieren. Måske er omfanget mindre end blandt kvinder lavere i hierarkiet, fordi karrierekvinder nok er vaccineret med noget, der gør, at vi sparker mere bagud," siger Stine Bosse.

Hun råder kvinderne til at sige fra omgående og at gøre det højlydt i plenum. 

"Vi er nødt til at stå op og selv sende det signal, at sådan gør man ikke. Jo, jo, der skal mod til, men jeg var bare 14 år, da jeg vappede en mand en på skrinet, da han tog mig på brysterne, da jeg serverede for ham!" siger Stine Bosse.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.