Socialrådgivere: Vi bruger 82 procent af arbejdstiden på papirarbejde

Socialdemokratiet vil fjerne den massive kontrol af offentligt ansatte, så de ikke skal bruge al deres tid på dokumentation. Tiltrængt, siger tillidsmand hos socialrådgiverne.
Tillidsrepræsentant Trine Quist glæder sig over S-forslaget om at fjerne bureaukrati i det offentlige. "Lige nu bruger socialrådgiverne 82 procent af deres tid på papirarbejde", fortæller hun.
Tillidsrepræsentant Trine Quist glæder sig over S-forslaget om at fjerne bureaukrati i det offentlige. "Lige nu bruger socialrådgiverne 82 procent af deres tid på papirarbejde", fortæller hun. Foto: Privat

I dag meddelte Mette Frederiksen, at Socialdemokratiet vil arbejde på at give de offentligt ansatte mere frihed og fjerne noget af det bureaukrati, som fylder meget i dagligdagen hos de ansatte.

Og den nyhed bliver taget godt imod blandt socialrådgiverne.

- Det er rigtig positivt, at Mette Frederiksen vil have et opgør med alt papirarbejdet. I dag bruger socialrådgiverne 82 procent af arbejdstiden på dokumentation af deres arbejde. Det er 40-50 minutter i timen. Den tid kunne virkelig bruges bedre, fortæller fællestillidsrepræsentant for socialrådgiverne i Aarhus Kommune, Trine Quist.

Krydsen af i et væk

 Hun fortæller, hvordan socialrådgivere er tvunget til at udfylde et hav af handleplaner og sætte krydser i så mange forskellige systemer, bare så der kan holdes kontrol med, at de gør deres arbejde.

- Det er krydsen af i et væk. Socialrådgiverne skal tilfredsstille et system og vise, at de gør, som de skal. Der mangler tillid, og det er dybt frustrerende, fortæller Trine Quist.

Den tid, der bliver brugt på dokumentation og papirarbejde, bliver taget fra borgerne. Og det er på trods af, at det egentlig er dem, socialrådgiverne er ansat til at hjælpe, fortæller hun.

- Hele pointen er jo, at de skal hjælpe de udsatte borgere til at blive selvhjulpne. På den måde kunne samfundet spare penge. Men hver samtale skal dokumenteres så omfattende, at der til sidste ikke er tid til samtale, siger Trine Quist.

Dokumentationen bliver ikke brugt til noget

Ikke nok med at urimelig meget tid bliver brugt på papirarbejde, så er det samtidig sjældent, at dokumentationen bliver brugt til noget som helst. Det viser en undersøgelse lavet af statsrevisorerne.

Det er nemlig ikke så meget effekten af socialrådgivernes arbejde, der bliver undersøgt, men i højere grad hvorvidt deres arbejde bliver udført.

- Det er dokumentation for dokumentationens skyld. De vil jo gerne dokumentere resultaterne, så det kan bruges til at forbedre indsatsen. Men som det er nu, handler det bare om kontrol af de ansatte, siger Trine Quist.

Med Mette Frederiksens udmelding håber Trine Quist, at de offentlig ansatte får mere tid til det vigtige arbejde fremover. Men hun forholder skeptisk.

- Der har været så mange ude og sige, at vi skal afbureaukratisere det offentlige. Margrethe Vestager kom med tillidsreformen. Inger Støjberg lancerede "Væk med bøvlet", men det handlede udelukkende om afbureaukratisering og besparelser - ikke tillid. Så vi har ikke set meget til noget af det. Lad os håbe, der er hold i det denne gang, siger Trine Quist.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.