"Sløve lærlinge går ud over arbejdsmoralen"

På virksomheden Elos MedTech Pinol i Gørløse vil de ikke være en social instans, der skal bruge tid på opdragelse. Derfor tager de ikke hvem som helst som lærling - så hellere oprette en praktikplads mindre.
Virksomhederne har ikke brug for lærlinge, der bruger hele deres ungdom på at spille computer, mener Carsten Schou fra Elos MedTech
Virksomhederne har ikke brug for lærlinge, der bruger hele deres ungdom på at spille computer, mener Carsten Schou fra Elos MedTech Arkivfoto Scanpix

For tiden er der kun tre lærlinge på virksomheden Elos MedTech Pinol i Gørløse. De plejer at have fem, men de kan simpelthen ikke finde kvalificerede unge, fortæller lærlingeansvarlig Carsten Schou.

"Det er for besværligt, hvis vi skal bruge en masse tid på at motivere og opdrage dem. Det er der ikke tid til, så de skal helst starte på et rimeligt niveau," siger han.

Hvis der var flere kvalificerede og motiverede ansøgere, tog Carsten Schou og hans kollegaer gerne imod flere lærlinge.

"Men det halter både med de faglige og de personlige kvalifikationer i ansøgerfeltet," siger han.

Ansætter ikke hvem som helst

En ny undersøgelse foretaget for LO viser, at hver tredje medarbejder ikke mener, at deres arbejdsplads kan tage flere lærlinge.

Læs også: Flere lærlinge? Ellers tak, ikke på min arbejdsplads!

Men hvor mange lærlinge, arbejdspladsen kan tage, hænger sammen med, om der er de rette ansøgere, mener Carsten Schou.

"Jeg har haft stor succes med de lærlinge, jeg har haft, og det har jeg ikke lyst til at rokke ved, så jeg er meget påpasselig med, hvem jeg siger ja til," siger han.

For tiden er der omkring 13.000 unge, der mangler en praktikplads.

Læs også: Manglen på praktikpladser er rekordhøj

Carsten Schou vil gerne være med til at løfte ansvaret for at skaffe flere praktikpladser, men han vil ikke ansætte hvem som helst.

"Vi har ikke tid til at være en social instans, der skal opdrage på folk. Så det skal ikke være en, hvor man bliver nødt til at fortælle, hvordan man gebærder sig mellem andre mennesker," siger han.

Spilller computer dagen lang

Elos MedTech Pinol fremstiller tandimplantater og det udstyr, der skal bruges til at montere implantaterne. Det er finmekanikerlærlinge, de uddanner, og for Carsten Schou er det derfor vigtigste, at lærlingene har den tekniske interesse.

"Det skal være en, der kan lide at skille ting ad, undersøge det og reparere det. Men drengene sidder og spiller computer hele deres ungdom og rører ikke ved mekanik," siger han.

Når maskinerne skal programmeres, kan der være brug for de unges computerfærdigheder. Men virksomheden har ikke brug for den slags lærlinge, der sidder foran en computer dagen lang, mener Carsten Schou.

"Det er noget, der forankrer sig i hele virksomheden, hvis der kommer en sløv lærling. Det går ud over arbejdsmoralen," siger han.

Opdragelse er skolernes ansvar

At virksomhederne kan have svært ved at finde lærlinge, der ved, hvad det kræver at være i lære, kan de godt genkende i Erhvervsskolernes Elevorganisation.

Men det skyldes først og fremmest, at der er for langt fra skolebænken og til den virkelighed, der møder lærlingene ude på praktikpladserne, mener formand Mie Hovmark.

"Jeg hører tit om problemer med lærlinge, der ikke kan finde ud af at møde til tiden. Men det tror jeg, man kunne imødekomme, hvis skolerne tilpassede sig det, man kræver af lærlingene i virksomhederne," siger hun.

Hun mener, det er skolernes ansvar at lære eleverne de kompetencer, som virksomhederne kræver, eksempelvis at møde til tiden.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.