Skræmmende og uigennemtænkt: Kontanthjælpsloftet sables ned

Fattigdomsforsker revser i Jyllands-Posten regeringens omstridte kontanthjælpsloft.
For hovedparten af de berørte vil kontanthjælpsloftet ifølge forskeren føre til øget fattigdom.
For hovedparten af de berørte vil kontanthjælpsloftet ifølge forskeren føre til øget fattigdom. Foto. Scanpix/modelfoto

Det er uigennemtænkt. Det vil føre til øget fattigdom. Det vil give et splittet samfund. 

Så krads er kritikken fra forsker Morten Ejrnæs, der i Jyllands-Posten i dag skyder med skarpt efter det omstridte kontanthjælpsloft, der trådte i kraft 1. oktober og betyder lavere ydelser til tusindvis af kontanthjælpsmodtagere.

Morten Ejrnæs er forsker i fattigdom og sociale problemer ved Institut for Sociologi og Socialt Arbejde på Aalborg Universitet. Han har ikke noget godt at sige om kontanthjælpsloftet, som han kalder et "socialt eksperiment" med skræmmende og voldsomme konsekvenser for de borgere, som i forvejen har de mindste rådighedsbeløb.

- Med denne lovgivning skaber vi politisk det, alle egentlig er imod: Parallelsamfund. Hvis kontanthjælpsloftet i større grad fører til en koncentration af sociale problemer i bestemte områder, får vi en opdeling af samfundet, som vi hidtil har været fri for i Danmark, siger forskeren.

Han mener faktisk ikke, der er nogle positive effekter af loftet. Som han bemærker, så bliver folk godt nok motiveret til at søge job af de lavere ydelser. Men end ikke regeringen regner med at få mange i arbejde. 

- Så for hovedparten betyder det øget fattigdom, siger han til Jyllands-Posten.

For få dage siden var en anden ekspert, Kirsten Ketscher, der er professor i socialret ved Juridisk Fakultet på Københavns Universitet, også ude med kritik af det nye kontanthjælpsloft. Hun sagde til Avisen.dk, at loftet - og den såkaldte 225-timers regel - kan være i strid med grundloven.

Omkring 32.000 mennesker vil hvert år blive ramt af reglerne om et nyt kontanthjælpsloft og 225-timers reglen. Det har Beskæftigelsesministeriet oplyst til Avisen.dk.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.