KAOS MED KÆRESTEPENGE

Skandale? Kærestepar får 22,8 mio. retur i trukken kontanthjælp

Københavns Kommune betaler nu knap 23 millioner tilbage til kærestepar, der er blevet trukket i kontanthjælp på grund af reglerne om gensidig forsørgelse for samlevende. Kommunen har lavet dyre fejl i sagsbehandlingen.
I efterhånden mange måneder har københavnske kærestepar ventet på et klart svar fra kommunen. Skulle de have kontanthjælp tilbage eller ej? Nu viser det sig, at kommunen skylder 982 borgere knap 23 millioner kroner.
I efterhånden mange måneder har københavnske kærestepar ventet på et klart svar fra kommunen. Skulle de have kontanthjælp tilbage eller ej? Nu viser det sig, at kommunen skylder 982 borgere knap 23 millioner kroner. Foto: Bardur Eklund/Arkiv/Scanpix

982 borgere i Københavns Kommune kan nu ånde lettet op og få lidt luft i budgettet.

Landets største kommune har nemlig besluttet at betale 22,8 millioner kroner tilbage, som den har trukket i borgernes kontanthjælp.

En gennemgang, som Københavns Kommune selv har lavet, viser, at der er så alvorlige fejl i sagsbehandlingen, at borgerne har krav på at få deres penge tilbage.

LÆS OGSÅ: Arbejdsløse Ulrik: Københavns Kommune leger Gud

Afgørelserne er slet og ret ugyldige.

De 982 københavnere har fået trukket op til halvdelen af deres kontanthjælp - nogle i over et år. Kommunen vurderede, at de var omfattet af loven om gensidig forsørgelsespligt for samlevende. Men kommunen tog altså fejl.

- Vi er selvfølgelig ikke tilfredse med, at der har været mangler i sagsbehandlingen, men nu har vi en afklaring på sagen, retter op og ser fremad. De borgere, som er berørte vil få besked, og vi går nu i gang med at efterbetale ydelser til dem, der skal have det, siger Jacob Zeberg Eberholst, der er direktør i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen.

LÆS OGSÅ: Borgmester: Vi har fejlet i sager om kærestepenge

I mange af tilfældene har Københavns Kommune kun sendt dens afgørelse til én af parterne, og det er ulovligt.

"Det er et svimlende beløb"

Avisen.dk har tidligere skrevet om problemerne i landet største kommune. BUPL i København har regnet ud, at 20 millioner kroner svarer til, at kommunen kunne have ansat 50 pædagoger på fuld tid.

- Det er et svimlende beløb især sammenholdt med, at det kun er København, og der også er tilbagebetalt store beløb i en række andre kommuner, siger Finn Sørensen, der er socialordfører for Enhedslisten.

LÆS OGSÅ: Kærestekaos for millioner: Kunne have ansat 50 pædagoger

Partiet har på Christiansborg og i en række kommunalbestyrelser arbejdet for at få gennemgået sager om gensidig forsørgelsespligt for samlevende for at sikre, at der ikke var sket fejl.

LÆS OGSÅ: EL: Kærestepenge-sag er en skandale

Københavns Kommune påpeger, at beløbet, der skal efterbetales, skal ses i lyset af, at Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen samlet set udbetaler 3,3 milliarder kroner i kontanthjælp om året.

- Vi er meget optaget af, at det processuelle er i orden, og derfor er vi selvsagt også meget ærgerlige over denne sag. Vi har nu gennemgået vores arbejdsgange og indskærpet de processuelle regler for alle relevante medarbejdere, så vi undgår, at der sker lignende fejl i fremtiden, siger Jacob Zeberg Eberholst.

Har ventet siden marts

Udmeldingen fra Københavns Kommune kommer efter et langt forløb, hvor kommunen i marts først mørklagde et notat om mulige fejl i sagsbehandlingen.

Notatet blev dobbelt hemmeligt, da medlemmerne af kommunens beskæftigelses- og integrationsudvalg blev pålagt både tavshed om indholdet og om hemmeligheds-stempel, som notatet havde fået.

LÆS OGSÅ: Kontanthjælps-lotto: Min mor har forsørget os det sidste år

Derefter gennemgik kommunen 1.700 sager i et langt forløb, hvor flere af borgerne følte sig holdt hen i uvished.

LÆS OGSÅ: Sandra får ret om kærestepenge: Har kostet mine børn dyrt

Sisse Marie Berendt Welling er medlem af Borgerrepræsentationen for SF og folketingskandidat. Hun er utilfreds med, at der er begået så mange fejl. Pengene kunne være brugt bedre, lyder det.

- Som medlem af Borgerrepræsentationen er jeg ærgerlig over, at vi skal hive så mange millioner op af kassen. Når det er sagt, så har borgerne jo krav på pengene. Vi må undgå at lave den slags fejl en anden gang. Derfor har vi gennemgået sagerne og rettet op, siger hun.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.