Så farlig er din energidrik

Hører du til dem, der hælder energidrikke ned før festen eller fitness-træningen, så læs med her.
Siden 2009 er salget af energidrikke næsten tredoblet til 11 millioner liter i 2013. Arkivfoto.
Siden 2009 er salget af energidrikke næsten tredoblet til 11 millioner liter i 2013. Arkivfoto. Foto: Colourbox/free

Snup en energidrik og få mere turbo på motoren.

Danskerne indtager flere og flere koffeinholdige drikke som Red Bull og Cult, men overforbrug kan belaste kroppen

Specielt børn og unge skal passe på ikke at få et koffein-chok og ende med søvnproblemer, hjertebanken, nervøsitet og angst.

Sådan lyder det fra Fødevarestyrelsen, der nu råber vagt i gevær og indleder en kampagne mod energidrikke.

- Vi sender en folder om energidrikke, og de bivirkninger børnene risikerer at få ved at drikke dem, ud til landets skoler, klubber og til detailhandelen. Og på Facebook og Fødevarestyrelsens hjemmesider rykker vi de vigtige budskaber frem på forsiden, siger kontorchef i Fødevarestyrelsen Else Molander.

Flere skoler melder om udfordringer med elever, der drikker energidrikke. Også Giftlinjen på Bispebjerg Hospital får jævnligt henvendelser fra børn, der har drukket så meget energidrik, at de er blevet utilpasse, har fået hjertebanken og forhøjet blodtryk.

- Energidrikke er en uhensigtsmæssig måde at dope sig på. Det speeder kroppen op og får hjertet til at slå hurtigere. Der er eksempler på, at folk er døde af hjertestop efter at have fået for meget koffein, siger overlæge Niels Ebbehøj fra Giftlinjen til Newspaq.

Man skal dog op på mindst 10 gram koffein i kroppen for, at det er dødeligt for en voksen. Det svarer til mindst 30 liter Red Bull. Børns grænse er langt lavere.

- Det er ikke der, vi er, men vi har mødt børn, der har været så syge af energidrikke, at de skulle til observation på sygehuset, mens de kom sig og fik udskilt koffeinen, siger Niels Ebbehøj.

Mange voksne er ikke opmærksomme på, hvor lidt koffein børn kan tåle, og serverer derfor gladelig energidrikke til bl.a. fødselsdage og efter sport, lyder det fra Fødevarestyrelsen.

Hele 42 procent af de, der drikker energidrikke, har oplevet bivirkninger som hjertebanken og søvnløshed, viser tal fra DTU Fødevareinstituttet.

Fakta: Så meget koffein kan du tåle:

Koffein stimulerer centralnervesystemet og kan gøre os mere vågne og opmærksomme. Koffein findes i naturen i særligt bønner, frugter og blade. Man indtager det typisk gennem kaffe, te, cola, chokolade og energidrikke.

DTU Fødevareinstituttet anbefaler, at voksne over 18 år indtager mindre end 400 mg koffein om dagen, mens børn og unge under 18 år bør indtage mindre end 2,5 mg koffein per kg kropsvægt per dag.

For et barn på 30 kg svarer det til max 75 mg koffein dagligt, og for en ung på 60 kg svarer det til højst 150 mg koffein dagligt. Koffeinindholdet i en Red Bull på 0,25 liter er 80 mg. Det betyder, at de fleste børn højest kan tåle en energidrik om dagen.

Siden 2009 er salget af energidrikke næsten tredoblet til 11 millioner liter i 2013.

En del børn får også koffein fra cola, kondivand og chokolade - 100 gram chokolade indeholder 38 mg koffein.

Bivirkningerne ved for meget koffein kan være mavesmerter, hovedpine og kvalme. Nogle bliver rastløse og irritable, de kan få hjertebanken, muskelrystelser og have svært ved at sove.

Newspaq

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.