S føler sig renset af Finansministeriet efter talstrid

Finansministeriet godkender Socialdemokratiets økonomiske plan, mener finansordfører Benny Engelbrecht.
Socialdemokratiets finansordfører Benny Engelbrecht mener, at finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) har forsøgt at misbruge sine embedsmænd mod Socialdemokratiet.
Socialdemokratiets finansordfører Benny Engelbrecht mener, at finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) har forsøgt at misbruge sine embedsmænd mod Socialdemokratiet. Foto: Henning Bagger/Scanpix

Der er ikke noget at komme efter for finansminister Claus Hjort Frederiksen (V), som har kritiseret Socialdemokratiets plan "Stol på Danmark". Planen balancerer med 40,5 milliarder kroner i udgifter og indtægter i 2025.

Det mener Socialdemokratiets finansordfører, Benny Engelbrecht, efter ministerens svar om S-planens økonomiske råderum. Hjort har før fundet planen underfinansieret med knap syv milliarder kroner.

- Jeg er overordentligt tilfreds med, at vi nu kan afslutte den diskussion. Den startede med nogle forkerte forudsætninger, som finansministeren lagde ud om vores plan i 2020, siger Benny Engelbrecht.

- Konstateringen er, at i 2025 er der balance i tingene. Nu kan vi komme i gang med rigtige forhandlinger med regeringen.

Politisk ordfører i Venstre, Jakob Ellemann-Jensen, mener dog ikke, at planen balancerer:

- Jeg konstaterer fortsat, at hvis man ønsker at afskaffe PSO-afgiften og ønsker at have ny infrastruktur i Danmark, så hænger den plan ikke sammen, siger han.

Selv om S-planen er neutral på det offentlige budget i 2025, påpeger Hjort, at Socialdemokratiet øger det offentlige forbrug 0,6 procent årligt indtil 2020.

Det sluger hele det økonomiske råderum på 11,75 milliarder kroner. Derfor har S ikke penge til at fjerne PSO-afgiften, investere, betale Togfonden og spare op til ældres alderdom, mener finansministeren.

- Claus Hjort Frederiksen gentager, hvad han har skrevet i en blog på regeringen.dk. Men jeg hæfter mig ved, at Finansministeriet ikke vil gentage den tabel, Claus Hjort selv har udarbejdet, siger Benny Engelbrecht.

Hjort skal i samråd om, hvilke embedsmænd der har udformet Finansministeriets svar. Så skal statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) forklare sin tilsynspligt med finansministeren, påpeger finansordføreren.

- Bundlinjen er, at finansministeren anerkender det centrale regnestykke. Så kan den diskussion stoppe. Vi står fuldstændig rene. Der er røde ører hos finansministeren. Han har forsøgt at misbruge sit embedsværk, siger Benny Engelbrecht.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.