Rygskadede Michael og hund: Sådan fandt vi et fleksjob

Michael Gylden Houmann gik fra at passe vandløb til at arbejde som fleksjobber med at træne hunde og være altmuligmand. Han var arbejdsløs i under et år.
Michael Gylden Houmann og hunden Treo, der kommer med på arbejde. 
Michael Gylden Houmann og hunden Treo, der kommer med på arbejde.  Privatfoto

55-årige Michael Gylden Houmann skrev på otte-ti måneder utallige ansøgninger, som han intet svar fik på, og han kom i flere praktikforløb som fleksjobber uden held.

Men så fandt den tidligere å-mand det helt rigtige job som hundetræner.

”Da der var gået et halvt år, sagde kommunen: ”Du skal finde et arbejde”. Jeg havde trænet hunde i agility i mange år og gjorde det stadig i Horsens. Så kom jeg i tanke om, at der her i Hedensted var åbnet et hundecenter, så måske kunne jeg bruges der,” siger Michael Gylden Houmann.

Han er en af de fleksjobbere, der tæller med i den nye statistik, som viser, at flere danskere får et fleksjob under et år efter, at de har fået det tilkendt af kommunen.

Michael Gylden Houmann var å-mand i 16 år. Hver dag gik han med en 12 kilo tung hækkeklipper på ryggen. Den har et langt skaft og kan klippe under vand, og med den gik han gennem åerne, mens han klippede buske og træer.

I de første 12 år gik hans faste makker bag ham og samlede det afklippede op, indtil hans ryg brød sammen. Michael Gylden Houmann fortsatte fire år mere på smertestillende piller og med kiropraktor-besøg. I dag er hans rygskade kronisk.

Ville ikke ansætte en, der skulle slæbe sig derfra

Efter et halvt års tid på smerteklink, hvor han uden held søgte almindelige job, anbefalede klinikken ham at få et fleksjob.

Hedensted Kommune sagde ja, og Michael Gylden Houmann begyndte at søge fleksjob alle de steder, han kunne komme i nærheden af.

Flere virksomheder var meget interesserede, men syntes, at det var besværligt, når han begyndte i praktik og ikke kunne komme de dage, han havde ondt i ryggen.

”Når de så, at jeg næsten ikke kunne slæbe mig derfra efter en arbejdsdag, så havde de heller ikke så meget lyst til at ansætte mig,” siger Michael Gylden Houmann.

Men en dag kom Michael Gylden Houmann i tanke om sin erfaring med hunde og kørte over til Sannes Hundecenter, der ligger på en gård i nærheden.

Hunden med på arbejde

Han kendte ejeren lidt fra hundestævner, og da han havde bearbejdet hende i længere tid, gik hun med til at prøve.

Det var Michael Gylden Houmann glad for. Siden april har han arbejdet på hundecenteret fire timer om ugen. Fra 1. september fik han tiden sat op til otte timer om ugen, hvor han få løn for de seks.

De seks timer er som altmuligmand, og dem kan han selv lægge, så de passer med, hvornår han har det nogenlunde med ryggen. Han kan oven i købet have sin egen hund med på arbejde.

De sidste to timer er undervisningstimer med elever på faste tidspunkter.

”Jeg kan godt klare en enkelt time, hvis jeg ved, at jeg bagefter kan gå hjem og lægge mig. Og jeg skal jo bare stå og råbe lidt og fortælle dem, hvordan man gør,” siger Michael Gylden Houmann.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.