Rødvinspensionister skal hjælpes op af løftehold

Ældre i Hørsholm kan igen få alkohol fra hjemmehjælpen. Men sagen handler ikke bare om personlig frihed og retten til nydelse i hverdagen, siger tillidsmand for sosu’erne, der peger på de store udgifter til de svage ældre, der ikke kan styre deres alkoholforbrug.
- Nogle drikker det hele og falder om og ligger på gulvet, når jeg kommer, og så kan jeg ikke rejse dem op. Så må jeg tilkalde det løftehold, vi har som beredskab, der kommer ud og rejser den ældre op.
- Nogle drikker det hele og falder om og ligger på gulvet, når jeg kommer, og så kan jeg ikke rejse dem op. Så må jeg tilkalde det løftehold, vi har som beredskab, der kommer ud og rejser den ældre op. Scanpix - modelfoto

Ældre i Hørsholm får igen ret til at sætte alkohol på indkøbslisten, når de sender sosu-hjælperen ud og handle.

Det blev resultatet af et ekstraordinært møde i Social- og Seniorudvalget i Hørsholm Kommune i går eftermiddag.

I sidste uge vedtog byrådet ellers et nyt sæt kvalitetsstandarder for ældreplejen, der betød nul alkohol til de svageste ældre, der får hjemmehjælperen til at købe ind eller får leveret fra kommunens indkøbsordning.

Det startede en glødende debat om ældres rettigheder, og folketingsmedlem for Liberal Alliance og tidligere plejehjemforstander Thyra Frank gik ind i sagen.

Formand for Social- og Seniorudvalget Thorkild Gruelund (K) siger, at alkoholforbuddet er helt strøget og at kommunen ikke skal blande sig i, om ældre drikker, heller ikke selvom det er mere en de gældende genstandsgrænser.

- Der er også en god portion livskvalitet i det og alkohol har en utroligt stor social betydning og en en del af god dansk kultur, siger Thorkild Gruelund til Avisen.dk.

Men fællestillidsrepræsentant for sosu'erne i Hørsholm Kommune Jeanette Hougaard mener, at sagen er langt mere nuanceret, end den er blevet fremstillet.

- Selvfølgelig skal hr. Hansen have en enkelt øl til frokost, hvis han har fået det hele sit liv. Men der er også ældre, der drikker hele flasken på en gang, hvis vi køber rødvin, siger hun til Avisen.dk.

Må tilkalde løftehold

Det er udelukkende de allersvageste, der har ret til hjælp til indkøb. For at have den ret i Hørsholm Kommune må man hverken kunne ringe op selv på telefonen eller sætte varer på plads. Kan man det, skal man selv ordne sine indkøb.

- Nogle drikker det hele og falder og ligger på gulvet, når jeg kommer, og så kan jeg ikke hjælpe dem op. Så må jeg tilkalde beredskabet, som har et løftehold, der kommer ud og hjælper den ældre op. Det koster en formue. Måske er de så syge eller har brækket armen i faldet, og skal på hospitalet, i genoptræning og en lang række ting, der også koster samfundet mange penge, siger Jeanette Hougaard.

Thorkild Gruelund siger, at for de borgere, der har et ekstremt forbrug og ikke kan styre det, forventer han, at fagfolk tager siger af det.

- Hvis hjemmehjælperen om formiddagen køber alkohol og hjemmehjælpen om eftermiddagen, så skal tørre op og den slags, så forventer jeg at vores fagfolk tager sig af det. Det vil jeg ikke gå ind i, siger Thorkild Gruelund.

Den løsning er Jeanette Hougaard tilfreds med.

- Vi ved godt, hvem vi kan købe seks øl til og så holder de en hel uge, og hvem det går helt galt for, hvis de får en flaske rødvin, siger hun.

Hun peger på, at der i forvejen er helt praktiske grænser for alkoholindkøb. Sosu-hjælpere må i forvejen ikke købe mere end syv til otte kilo ind ad gangen. Så skal der vaskepulver, mad og mælk i kurven, kan det være svært at presse rødvin ind.

Lige meget hvad kommunalpolitikerne havde valgt, tror Jeanette Hougaard ikke, at det vil sætte de egentligt alkoholiserede ældre på vandvognen.

- Hvis de er afhængige af alkohol, skal de nok skaffe det alligevel gennem venner eller bekendte, siger hun.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.