Røde Nyrup angriber kapitalismen og Thorning
Nyrup er en politiker med en større vision – nemlig at generobre den politiske dagsorden fra liberalister til socialdemokrater.

Af David Trads
SE ALLE BLOGINDLÆG

Da Poul Nyrup Rasmussen afsluttede sin tale på SF’s landsmøde i weekenden, lettede taget nærmest i Falkonercentret på Frederiksberg – for folkesocialisterne elskede alt, hvad den tidligere statsminister havde sagt.

Nyrup, der de forløbne ti år er sprunget ud som en af den rå kapitalismens allerhårdeste europæiske kritikere, afleverede et klokkeklart budskab, som centrum-venstre i den grad savner at høre fra Socialdemokratiet:

”Demokratiet må helt derud, hvor grådigheden hersker,” tordnede han – og opstillede tre meget tydelige mål:

FOR DET FØRSTE – et krav om at indføre en finansskat på finansielle transaktioner.

Ideen er at sikre, at der betales skat af indtægter i de lande, hvor virksomheder rent faktisk befinder sig, så de ikke kan søge mod skattely. EU-kommissionen har tidligere foreslået en beskatning på blandt andet 0,1 procent på handel med værdipapirer. 11 EU-lande bakker op – dog ikke Danmark.

FOR DET ANDET – et krav om demokratisk kontrol med de nu privatejede ratingbureauer.

I dag har private firmaer som eksempelvis Standard & Poor en enorm indflydelse på, hvordan økonomien udvikler sig i lande, fordi den kreditvurdering, som de giver, reelt afgør den rente, som statsobligationer opnår. Socialdemokrater i mange lande kæmper for at demokratisere dette – dog ikke de danske.

FOR DET TREDJE – et krav om at gøre noget ved den stigende ulighed i verden.

Overalt i den vestlige verden oplever vi, at gabet mellem de allerrigeste og resten af befolkningen øges ganske betragteligt. I USA og England er det gået amok – og i Danmark er tendensen tydelig. Socialdemokrater, eksempelvis under den igangværende valgkamp i England, kræver politisk handling – dog ikke i Danmark.

Nyrup, der talte med al den pondus som kombinationen af topøkonom, tidligere statsminister og europa-parlamentariker giver ham, leverede i det hele taget en tale, som placerede ham klart på den europæiske venstrefløj – et godt stykke fra den midtsøgende danske socialdemokratisme:

”Det er tid at få de skjulte kræfter frem i lyset, og forny venstrefløjen og centrum-venstres projekt for at komme derud hvor kun pengene hersker. Det er tid at indrette finansmarkedet på demokratiets præmisser. Finansmarkedets grådighed har nemlig taget over,” fastslog Nyrup.

Den tidligere statsminister, som året før finanskrisen satte ind, udgav bestselleren ’I grådighedens tid’, der var et forsøg på at tøjle kapitalismen, opfordrer inderligt til, at der bruges store resurser på ny analyse, ny argumentation og ny politisk vilje til kæmpe for den sammenhængskraft, der ifølge ham bør definere vores samfund:

”Det interessante er, at folk i Danmark får en klar fornemmelse af, at der er andre årsager til, at vi har vanskeligheder i Europa, end at lønmodtagerne har for høj løn eller ikke er produktive nok. Der er brug for større gennemsigtighed på finansmarkedet, og at flere betaler skat, som ellers rejser til skattely. Det har vi hårdt brug for, og det er mit budskab i dag.”

Budskabet gik rent ind hos de tilstedeværende SF’ere. Holger K. Nielsen, den tidligere skatteminister, tweetede, at Nyrup var ’skarp og i topform’ – og Peter Hummelgaard, det unge håb i Socialdemokratiet, skrev, at den tidligere statsministers ’utrættelige kamp imod finanskapitalismen, og for en mere retfærdig fordeling af velstand og byrder er en kæmpe inspiration.’

Mens den ’rigtige’ venstrefløj glæder sig over talen, er jublen mildest talt til at overse i den socialdemokratiske top. Hverken statsminister Helle Thorning-Schmidt, finansminister Bjarne Corydon eller erhvervsminister Henrik Sass Larsen mener, at Røde Nyrups angreb på kapitalismen er det, der hjælper mest lige op til valget, da det åbenlyst udfordrer især Thorning.

Den slags er Nyrup ret ligeglad med. Han er en politiker med en større vision – nemlig at generobre den politiske dagsorden fra liberalister til socialdemokrater.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at bloggen er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til [email protected].

Om David Trads

Tidligere blandt andet chefredaktør på Information og Nyhedsavisen; Moskva-korrespondent og politisk redaktør på Jyllands-Posten; udviklingschef og USA-korrespondent for Berlingske; indlandsredaktør i DR Nyheder; redaktionschef for metroXpress og global udviklingsdirektør for Metro International: vært for ‘Hos Trads’ på tv2.dk. Har blandt andet skrevet: ‘Danskerne først! – en fortælling om Dansk Folkeparti’ i 2004; ‘Islam i flammer – danskerne og det muslimske oprør’ i 2006; og ‘Klimatruslen – set fra Danmark’ i 2008. Har holdt foredrag og kurser om alt fra politik til ledelse.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.