På røven i Nakskov

Rikke fra 'På røven i Nakskov': Derfor valgte jeg at deltage

Her fortæller Rikke fra ’På røven i Nakskov’ om, hvorfor hun valgte, at familien skulle være med i tv-serien.
Rikke valgte selv at gå til medierne med familiens historie, fordi hun håbede, at der måske ville komme en løsning.
Rikke valgte selv at gå til medierne med familiens historie, fordi hun håbede, at der måske ville komme en løsning. Foto: Koncern TV- og filmproduktion /TV 2

I TV 2’s dokumentarserie ’På røven i Nakskov’ møder man blandt andet Rikke og hendes datter Angelica, der som 14-årig bliver mor til drengen Frej.

Rikke er udmærket klar over, at der kan være en bagside ved at lægge sit privatliv frem for åben tv-skærm. Men for hende føltes det aldrig som et reelt valg. Hun så opmærksomheden som en mulighed for at sætte fokus på Angelica og Frejs sag, og håbet om, at det kunne føre noget godt med sig, var altafgørende.

- Jeg var rigtig presset, og derfor tænkte jeg, at hvis jeg kom i medierne, ville der måske dukke en løsning op. Måske kommer advokaten ridende på den hvide hest og siger: ’Det her klarer jeg lige for jer’, siger Rikke til Avisen.dk.

Kommunen havde givet familien valget mellem at sende Angelica og Frej i en plejefamilie eller at få den nyfødte dreng tvangsfjernet.

- Jeg mente ikke, det kunne være rigtigt, for Angelica havde jo de flotteste papirer fra sygehuset. Jeg havde en ide om, at jeg måske kunne skabe noget debat omkring så unge mødre, og hvad man gør, fortæller Rikke.

Stod med ryggen mod muren

Hun er forarget over, at kommunen ikke ville gøre mere for at støtte Angelica i hendes eget hjem. Og derfor havde hun selv henvendt sig til blandt andet TV 2 Øst, hvor hun var med i en udsendelse.

- Det var for at sige, kan det virkelig være rigtigt? Er der ikke hjælp at hente for dem, der har behov for det?

Udsendelsen var dog ikke nogen god oplevelse for hende. Alligevel slog hun til, da hun fik muligheden for at være med i TV 2’s dokumentarserie. Og hendes børn var enige i beslutningen. Ud over Angelica, som i dag er 15, er Rikke også mor til Nikoline på 23, der går på universitetet i København, Jessica på 21 og Jamie på 11.

- Selvom det var temmelig grænseoverskridende for os alle sammen, så var jeg presset og stod med ryggen mod muren, så jeg havde ikke noget andet valg, siger Rikke.

Undervejs har hun haft mange skiftende tanker om, at familien skulle være på tv.

- Jeg har både været nervøs for det, gruet for det og tænkt, at det skulle jeg aldrig have gjort. Men når jeg ser på det i dag, har jeg ikke fortrudt. Selvom det måske er svært at få sit privatliv udbasuneret på den måde, så er det jo slet ikke svært sammenlignet med ikke at have sit barn hjemme i fire måneder, fortæller hun.

Jeg har klaret mig selv

Rikke kan godt være bekymret for, hvad man kommer til at tænke om hende, når man ser serien. Ikke mindst i forhold til hendes arbejde med udviklingshæmmede kriminelle. For beboerne ser jo fjernsyn og tror måske på alt, hvad de ser, forklarer hun.

- Vil man sige, at jeg er en dårlig mor, fordi jeg har valgt at støtte mit barn i beslutningen om at få et barn?

- Det er jo ikke sådan, det var. Jeg har støttet mit barn i hendes beslutning, da hun måtte vælge mellem pest eller kolera. Ingen kunne jo love hende, at hun ville komme hel ud af det på den anden side af en senabort.

Rikke mener bestemt ikke, at hun er ressourcesvag, som kommunen siger.

- Jeg har klaret mig selv de sidste ti år. Jeg har ikke fået nogen hjælp fra kommunen. Jeg måtte selv ud og finde en skole, der ville lade Angelica starte i 9. klasse, selvom hun manglede halvdelen af 8. klasse, siger Rikke.

Avisen.dk har været i kontakt med Lolland Kommune, men de kan ikke udtale sig om konkrete sager.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.