Regeringen anklages for kvindehykleri: Hylder dem, mens de fjerner deres støtte

Når den storstilede kvindekonference Women Deliver går i gang i dag i København, vil regeringen fremhæve Danmarks indsats for kvinder i hele verden, selvom de skærer kraftigt i bistanden til dem.
Kristian Jensen mødes med en nigeriansk prinsesse under et besøg i Lagos. Kristian Jensen siger, at regeringen prioriterer kvinder i udviklingslande, men tallene viser noget andet
Kristian Jensen mødes med en nigeriansk prinsesse under et besøg i Lagos. Kristian Jensen siger, at regeringen prioriterer kvinder i udviklingslande, men tallene viser noget andet Foto: Mathias Løvgren Bojesen /Scanpix

I dag klokken 16.30 vil Lars Løkke Rasmussen (V) træde op på en talerstol i Bella Centret i København. Her vil han byde hele verden velkommen til den globale kvindekonference Women Deliver. Forud for konferencen har hans udenrigsminister Kristian Jensen allerede fremhævet den danske indsats for kvinder verden over. 

Det sker samtidig med, at regeringen på halvandet år skærer 42 procent af den langsigtede støtte til udviklingslande. Det går især ud over kvinder, hvor en højere dødelighed blandt mødre og spædbørn kan blive nogle af resultaterne.

- Det er dybt hyklerisk, at man på den ene side gerne vil sole sig i verdens rampelys og samtidig skærer dansk bistand til sokkeholderne, siger Martin Lidegaard, der er udviklingsordfører for de Radikale.

En gennemgang foretaget af Avisen.dk viser, at den nye regering dropper 17 kvindeprojekter i udviklingslande. Samtidig vil støtten til projekter i FN, der arbejder med mødres sundhed blive mere end halveret, mens danske organisationer, der arbejder med kvinder, mister flere millioner.

- Det er ikke nogen hemmelighed, at regeringen gik til valg på at tilpasse udviklingsbistanden, skriver udenrigsminister Kristian Jensen om besparelserne i et mailsvar til Avisen.dk.

Han mener dog stadig, at danskerne kan være stolte af indsatsen for kvinder:

- Danmark er og bliver en international bannerfører på ligestilling og kvinders rettigheder. Det gælder både ligestilling i Danmark, i internationale forhandlinger og gennem vores konkrete udviklingssamarbejde.  Vi bruger milliarder om året på indsatser med relation til ligestilling og kvinders rettigheder. Indsatsen er helt central og sammentænkt i Danmarks udviklingsindsats.

Da Martin Lidegaard i 2014 var med til at skaffe Women Deliver til landet, var Danmark netop kendt for vores indsats for kvinder. Derfor var det naturligt, at konferencen, der samler 5.000 deltagere fra hele verden, skulle ligge i Danmark. Ifølge Martin Lidegaard er det dog fortid:

- Desværre er der tale om en mindre katastrofe for hele den indsats, som Danmark har stået i spidsen for, siger han om regeringens besparelser.

En lignende besked kommer fra eksperter, politiske kollegaer og en af organisationerne bag Women Deliver.

Skærer i arrangørerne

Women Deliver er den største konference i verden om kvinders sundhed, rettigheder og trivsel de seneste 10 år. Konferencen sætter fokus på, hvordan FN's nye verdensmål for bæredygtig udvikling kan give kvinder og piger en bedre fremtid.

Netop FN's indsats for kvinder er blevet hårdt ramt af regeringens nedskæringer i udviklingsbistanden. For eksempel har FN's ligestillingsorgan UN Women, der er med til at arrangere Women Deliver, mistet 10 millioner kroner.

Kvinder rammes af nedskæringer i kampen mod aids
  • 16 millioner kvinder lever med HIV, og ifølge verdenssundhedsorganisationen WHO er HIV og AIDS den førende årsag til, at kvinder i den fødedygtige alder dør.
  • 60 procent af alle nye HIV-infektioner hos unge personer rammer piger og unge kvinder. Problemet er særlig udtalt i udviklingslande.
  • Regeringen skærer støtten til FN's aidsbekæmpelsesprogram UNAIDS fra 125 millioner i 2014 til 19 millioner i år.
UDVID

Endnu værre går det ud over FN's befolkningsfond UNFPA, der arbejder for bedre sundhed i forbindelse med sex, graviditet og fødsel. Danmark mere end halverer støtten fra 252 til 114 millioner.

Se listen: Her er kvindeprojekterne, som forsvinder

UNFPA frygter voldsomme følger på grund af nedskæringer i støtten fra Danmark og andre europæiske lande. Konsekvenserne på verdensplan kan blive, at 80 millioner flere kvinder de næste fem år risikerer at blive uønsket gravide, mens at 1,3 millioner spædbørn vil dø, og 225.000 kvinder vil dø i forbindelse med barsel. For eksempel må UNFPA lukke 80 sundhedscentre i Afghanistan på grund af nedskæringer, står der i en analyse fra Timbuktu Fonden.

Rammer kvinder først

Regeringen skærer også i bistanden til en række udviklingslande. Det betyder at 17 projekter, der handler om kvinder ikke bliver forlænget. Det går blandt andet udover støtten til 4.500 kvinder i Nepal, der blev ramt af et stort jordskælv sidste år. 180 mødregrupper i Himalaya-bjergene, der skabte bedre uddannelse og ernæring, vil ikke få støtte fremover. 

Ifølge seniorforsker i udviklingssamarbejde ved DIIS, Lars Engberg-Pedersen, rammer de generelle nedskæringer også kvinder, selvom det er noget regeringen satser på:

- Der er færre penge at udøve den politik med, forklarer han. 

Regeringen har også skåret i bistanden til danske organisationer, der arbejder med kvinder i udviklingslande.

En af hovedkræfterne bag Women Deliver er Sex og Samfund. De har fået skåret deres støtte med 3,2 millioner. Det betyder blandt andet, at de må stoppe støtten til sårbare kvinder og unge i fattige landområder i Pakistan, Bangladesh, Nepal og Indien – projekter som bekæmper mødredødelighed og fødselskomplikationer.

Sex og Samfund mener, at nedskæringerne er i modstrid med regeringens påstande om, at kvinder er topprioritet:

- Når man skærer så voldsomt, så rammer det bredt. Selvom kvinders sundhed og rettigheder har været en højprioritet bliver det ramt hårdt og nogen steder mere end gennemsnittet, siger generalsekretær i Sex og Samfund, Bjarne B. Christensen, der er meget bekymret for udviklingen.

Den samme melding kommer fra Socialdemokraternes udviklingsordfører Mette Gjerskov. Hun mener, at skærekniven altid vil ramme kvinder først:

- Selv der, hvor du ikke kan se det, bliver kvinder og børn ramt hårdest. Nedskæringer på skoler går ud over kvinder først. Alt, der har noget at gøre med sundhed, rammer kvinder først, beklager Mette Gjerskov.

Skader Danmarks rygte og indflydelse

Ifølge Kristian Jensen stopper regeringens indsats for kvinder ikke ved udviklingsbistanden eller Women Deliver:

- Efter Women Deliver deltager jeg i FN’s humanitære topmøde i Istanbul, hvor vi drøfter den udsatte situation, kvinder befinder sig i under humanitære kriser. Og hvis Danmark bliver valgt ind i menneskerettighedsrådet, så vil vi sætte yderligere fokus på ligestillingsdagsordenen, skriver udenrigsministeren.

Danmark har i FN været kendt som et land, der leverede langt mere, end hvad man forventede af vores størrelse. 

Det betyder, at man har lyttet til Danmark, når vi sagde noget om kvinders sundhed og rettigheder. Det betyder også, at Danmark kan tiltrække en konference som Women Deliver.

Nedskæringerne i støtten bliver dog bemærket langt ind i FN, der har været afhængig af bidrag fra de nordiske lande. 

- Det stiller Danmark i en svag situation, når vi skærer. Vores betydning for dem forringes, og vi får mindre indflydelse, siger Lars Engberg-Pedersen.

Han fremhæver, at kampen for ligestilling står stærkt i FN, men at Danmark nu vil tale med mindre vægt på det område.

Mette Gjerskov mener, at det hører sig til, at det er den nuværende regering, der soler sig, når Danmark har tiltrukket en international konference, men:

- Jeg er ikke sikker på, at den konference var kommet til Danmark, hvis man havde vidst, hvordan den nuværende regering ville nedprioritere kvinder, siger hun.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.