Regeringen fjerner støtten til Marys kvindeklinik

Kronprinsesse Mary åbnede i 2012 en klinik for voldsramte kvinder og børn i Mozambique. I dag støtter Danmark ikke længere klinikken.
Kronprinsesse Mary besøgte i november 2012 Mozambique - blandt andet for at åbne en klinik for voldsramte kvinder og børn. Her besøger hun et lokalt hospital.
Kronprinsesse Mary besøgte i november 2012 Mozambique - blandt andet for at åbne en klinik for voldsramte kvinder og børn. Her besøger hun et lokalt hospital. Foto: Thorkild Andersen/Scanpix

For bare tre og et halvt år siden åbnede kronprinsesse Mary og daværende udviklingsminister Christian Friis Bach (R) en klinik for voldsramte kvinder og børn i Mozambiques næststørste by Beira.

Indtil sidste år fik klinikken dansk støtte, men fremover er det slut med dansk støtte til klinikken, der skulle forebygge, at kvinder og børn udsættes for vold igen og igen. I efteråret fik regeringen vedtaget, at ulandsbistanden skal udfases i syv lande herunder Mozambique.

Det betyder også, at klinikken, der samler lægehjælp, psykologassistance, retshjælp og politi under et tag, ikke kan modtage støtte fremover.

Dengang roste kronprinsesse Mary Danmarks indsats i Mozambique.

- De lokale projekter nytter. De redder liv og skaber muligheder for en bedre fremtid. Det er håndgribeligt. Vi kan gøre noget, det forandrer livet for mange mennesker. Vi skal blive ved med at hjælpe, sagde kronprinssen i en pr-video til Danmarks Indsamlingen og tilføjede, at hver eneste dansker skal være stolt af det professionelle arbejde Danida og andre NGO'er laver i Afrika.

Se videoen med kronprinsessens udtalelser fra Mozambique her.

Projektet kan strande uden støtte

Udenrigsministeriet vurderer også, at det ikke altid er nok at sørge for mursten og så forlade et projekt. På Open Aid hjemmesiden, som Udenrigsministeriet står bag, står der under punktet risiko: Udfordringen er, at ”sikre vedligeholdelse samt god brug af faciliteterne til det formål, de er tiltænkt.”

Forkvinde for Kvindernes Ulandsudvalg Janice G. Førde er bekymret for, hvad der sker, når Danmark trækker støtten til en række lande og dermed også ulandsprojekter til kvinder, som for eksempel den klinik kronprinsessen åbnede.

- Projekter, som er godt i gang, kan blive standset. Det er klart, at man risikerer at tabe meget. Det er ikke særligt smart, når det går så hurtigt, mener hun og håber, at andre donorer vil tage over, når Danmark slipper. Det er bare ikke sikkert.

Kongehuset er tavst

Kronprinsesse Mary er protektor for den globale konference, Women Deliever, som i de her dage afholdes i København. Formålet med konferencen er at støtte kvinder i udviklingslande med lige rettigheder, sundhed og helbred for at skabe udvikling.

Avisen.dk har spurgt kongehusets kommunikationsafdeling, hvad kronprinsessen siger til, at Danmark ikke længere støtter kvindeklinikken i Beira og udfaser støtten til kvindeprojekter i Mozambique og andre lande, men har ikke fået svar.

DF: Det er skæbnes grimme ironi

Dansk Folkeparti har længe været fortaler for at skære i ulandshjælpen.  Udviklingsordfører Claus Kvist Hansen erkender, at det er paradoksalt, at Danmark huser Women Deliever konferencen samtidig med besparelser på kvindeprojekter.

- Det er skæbnens grimme ironi. Listen over prisværdige projekter er uendelig. Behovet for hjælp er uendelig. Jeg kan ikke sige, at jeg klapper i mine hænder over, at der bliver skåret i hjælp. Det var ambitionen at skære ned, og et eller andet sted ville det blive, siger han.

Men hvis behovet for hjælp er så stort, hvorfor så skære?

- Der er en bagkant for, hvor vi som lille land kan hjælpe, mener Claus Kvist Hansen (DF) og peger på, at Danmark trækker sig væk fra lande, der ligger langt væk, når det drejer sig om danske interesserer.

Regeringen var med til at vedtage, at udviklingsbistanden skulle skæres ned på finansloven.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) mener, at danskerne kan være stolte af indsatsen for kvinder, skriver han i en mail til Avisen.dk.

- Danmark er og bliver en international bannerfører på ligestilling og kvinders rettigheder. Det gælder både ligestilling i Danmark, i internationale forhandlinger og gennem vores konkrete udviklingssamarbejde.  Vi bruger milliarder om året på indsatser med relation til ligestilling og kvinders rettigheder. Indsatsen er helt central og sammentænkt i Danmarks udviklingsindsats.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.