Reform kan presse kontanthjælpsmodtagere til udkanten

Høje huslejepriser og andre leveomkostninger i de største byer bliver sværere at overkomme for mennesker, der rammes af det nye kontanthjælpsloft.
Kontanthjælpsloftet kan presse kontanthjælpsmodtagerne mod yderområderne. 
Kontanthjælpsloftet kan presse kontanthjælpsmodtagerne mod yderområderne.  Foto: Scanpix/arkiv

Det nye kontanthjælpsloft kan sætte skub i en udvikling, hvor kontanthjælpsmodtagere søger mod yderområder, hvor det i forvejen er vanskeligt at finde job.

Det vurderer flere forskere, som Ugebrevet A4 har talt med.

De høje huslejepriser og andre leveomkostninger i de største byer bliver sværere at overkomme for mennesker, der rammes af det nye kontanthjælpsloft. Og ifølge professor ved Institut for Arbejdsmarkedsforskning på Aalborg Universitet Henning Jørgensen har der i mange år været en udvikling, hvor borgere på passiv forsørgelse har klumpet sig sammen i kommuner i Udkantsdanmark.

- Det her er både ulighedsskabende i økonomisk og geografisk forstand. Befolkningens bosætningsmønstre ændrer sig, og uligheden forøges. I stedet for, at der kommer job, kommer der kontanthjælpsmodtagere, siger Henning Jørgensen til Ugebrevet A4.

Han får opbakning fra professor ved Institut for Økonomi ved Aarhus Universitet Torben M. Andersen, der betegner forøget udvandring som en 'reel risiko' - især på grund af høje boligpriser i de større byer.

- Det kan skabe en mekanisme, hvor man søger mod yderområder, fordi man kan finde en bolig til en mere overkommelig husleje. Til gengæld bliver det typisk i et område, hvor det er endnu sværere at finde et arbejde, siger han og vurderer, at det økonomiske incitament til at tage arbejde bliver mindre for de kontanthjælpsmodtagere, der flytter fra de store byer, da lavere lønninger i yderområderne også betyder, at gevinsten ved at tage et arbejde bliver mindre.

- Det kan potentielt gøre det sværere at udløse de beskæftigelseseffekter, der er hele idéen bag reformen, siger Torben M. Andersen.

Venstres beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen afviser kritikken i en mail til Ugebrevet A4, mens Liberal Alliances beskæftigelsesordfører Joachim B. Olsen mener at man skal skære skære på kontanthjælpen i yderområderne.

- Man skal fastsætte niveauet af kontanthjælpen ud fra de leveomkostninger, der er i de enkelte kommuner. Også for at modvirke, at det bliver for attraktivt at flytte dertil, fordi man gerne vil leve på overførselsindkomst. Det giver simpelthen ikke mening, at kommunerne ikke har mulighed for at indrette kontanthjælpen sådan, at den passer til de leveomkostninger, der er i de pågældende kommuner, siger Joachim B. Olsen til Ugebrevet A4.

Både DF og beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen vender dog tommelfingeren nedad til den idé.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.