Rapport: 15.000 danske arbejdspladser i fare

En rapport fra Dansk Luftfart konkluderer, at luftfarten i Danmark er under pres på grund af hård international konkurrence. I værste fald kan Danmark miste 15.000 arbejdspladser, konkluderer rapporten.
Uens konkurrencevilkår presser luftfarten herhjemme, lyder det i en ny rapport fra Dansk Luftfart.
Uens konkurrencevilkår presser luftfarten herhjemme, lyder det i en ny rapport fra Dansk Luftfart. Foto: Asger Ladefoged, Scanpix/arkiv

Luftfarten i Danmark er under pres på grund af hård international konkurrence. Regler og vilkår er utidssvarende, SAS taber terræn på hjemmebane, og udenlandske lufthavne udfordrer Københavns Lufthavn som trafikalt knudepunkt.

Tab af op mod 15.000 arbejdspladser og 12 mia. kr. i omsætning står i værste fald på spil, hvis Danmark sakker bagud på luftfartsområdet, vurderer en ny rapport. Det skriver Finans mandag.

Derfor opfordrer den samlede danske luftfartsindustri nu politikerne til hurtigst muligt at udarbejde en national strategi, der kan udvikle Danmark til et attraktivt luftfartsland.

"Vi sakker bagud, hvis vi ikke gør noget nu. Der er et udskilningsløb i gang i international luftfart, og vi kan desværre hurtigt gå fra businessclass til economy-betjening. Nøglen er en strategi for luftfarten, som bringer Danmark på højde med de bedste lande til luftfart," siger Michael Svane, direktør i DI Transport.

Organisationen Dansk Luftfart har fået udarbejdet en rapport, som påviser luftfartens betydning for Danmark. Analysen advarer om, at der er stor risiko for at miste en stor del af bidraget til den danske økonomi, hvis der ikke træffes en række nødvendige valg om vilkårene for at drive luftfart herhjemme.

Omvendt er der en gevinst at hente i form af øget omsætning og endnu flere job, hvis man vælger at satse offensivt på luftfarten.

SAS, som er den største aktør i dansk og skandinavisk luftfart, fremhæver, at udviklingen i luftfarten går lynhurtigt, så der er behov for handling hurtigst muligt.

"Der er stor risiko for, at flyselskaberne i Danmark ikke fortsat kan bidrage med øget vækst og arbejdspladser, hvis der ikke kommer lige konkurrencevilkår. Vi ønsker, at politikerne i endnu højere grad tager den erkendelse til sig. Der er brug for et langsigtet, strategisk tankesæt for luftfarten både i Danmark og det øvrige Skandinavien," siger Rickard Gustafson, koncerndirektør i SAS.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.