Vil du helst have frisklavet hakkebøf med brun sovs og bløde løg direkte fra panden eller det samme måltid fra en vakuumpakket boks, designet til at maden kan holde sig i op til ti dage?
For Bette Sonja Poulsen Madsen ligger svaret lige til højrebenet, efter at hun har oplevet, at der bliver serveret muggen mad for ældre. Hun mener ikke, at vi i Danmark kan byde de ældre det 'hundeæde', som ældremaden er blevet til.
Ifølge hende gør det langtidsholdbare vakuummad ældre syge og underernærede, og derfor har hun startet initiativet De Danske Madfeer, hvor frivillige tager ud til ældre og laver frisk aftensmad.
- Maden betyder alt i ældreplejen. Det kan ikke nytte noget, at man kommer ud og laver sauce. Det skal være sovs. Hvis de ældre vil have stegt flæsk med persillesovs, så skal det være det, som de får. Vi skylder de ældre at give dem lov til selv at bestemme, siger Bette Sonja Poulsen Madsen, der bor i Herlufmagle og laver mad til ældre i Næstved Kommune.
Den handlekraftige 74-årige, tidligere sygeplejerske, startede De Danske Madfeer op, da hun ofte fik beskeder fra pensionister, der klagede over den mad, de fik fra kommunen. Kvaliteten var nemlig så elendig, at de ikke fik nok at spise. Det er frivilligt arbejde, men takken fra de ældre, bærer lønnen i sig selv.
- Jeg er ikke glad, hvis andre ikke er glade. Og de øjne man ser, når man serverer hjemmelavet mad til ældre, kan slet ikke beskrives. De stråler af glæde. Det er som at se et barn få sin første dukke, siger Bette Sonja Poulsen Madsen.
Ifølge hende giver det allerede resultater. En af de ældre, som Madfeerne er ude hos, havde tabt sig enormt, da hun ikke kunne få sig selv til at spise den mad, som kommunen bragte hende. Til sidst var hun ikke andet end en pind. Men med den rette mad tog hun livsvigtige seks kilo på.
Madglæde er livsglæde
Indtil videre laver Madfeernes frivillige mad til mellem 20 og 30 ældre. Bette Sonja Poulsen Madsen håber dog, at initiativet kan sprede sig til hele landet i det nye år.
Det er frivillige ildsjæle, der indtil videre har meldt sig, som kommer og laver maden. Det er de ældre, der betaler for ingredienserne og bestemmer, hvad der er på menuen.
Det handler ikke blot om mad, men også om at tilbyde selskab til ensomme ældre, der savner duften og lyden af liv i hjemmet.
- Maden bliver tilberedt ude hos den ældre, så hun får duften af mad i sit køkken. Det giver ikke kun madglæde, det giver livsglæde, siger Bette Sonja Poulsen Madsen.
Sparekniven skærer for dybt
Det er en helt anden virkelighed, de ældre bliver tilbudt i dag, end da Bette Sonja Poulsen Madsen arbejdede på plejehjem. Dengang blev der lavet frisk mad, og ifølge hende hørte man ikke de samme rædselshistorier om omsorgssvigt, som når ældre kan sidde i dagevis med beskidte tis-bleer.
Det er historier, der skærer i hjertet på den pensionerede sygeplejerske.
- Det her område er mit hjertebarn. Man kan ikke blive ved med at skære fra og fra. Til sidst er der ikke noget tilbage, og hvad skal de ældre så leve af? Man kan ikke leve af vakuumpakket mad, siger hun.
Selvom Danmark nu har fået ny ældreminister med erfaring fra plejehjem i form af Thyra Frank (LA), tvivler Bette Sonja Poulsen Madsen dog på, at det vil ændre meget. Thyra Frank var nemlig forstander for plejehjemmet Lotte, der havde særligt gunstige forhold, hvor velstillede borgere selv kunne spæde til. Pensionister uden meget på kistebunden bliver derimod ladt i stikken, mener hun.
- Thyra mener det sikkert godt nok, men man kan jo høre, at hun ikke ved, hvad hun taler om. Vi skal have mere empati i ældreplejen, flere penge og flere varme hænder, siger Bette Sonja Poulsen Madsen.
Hun fortæller, at De Danske Madfeer stadig søger frivillige, der vil lave mad til ældre eller være besøgsvenner. Det eneste, som det kræver, er, at man kan aflevere en ren straffeattest og kontakter Bette Sonja Poulsen Madsen på Facebooksiden De Danske Madfeer.
- Det her er et opråb om hjælp. Vi kan ikke byde de ældre det, og der er stadig brug for frivillige, siger Bette Sonja Poulsen Madsen.
Ældre, der vil have tilberedt mad, kan kontakte hende på 40 37 09 49. Projektet har lige fået tilknyttet en diætist, der kan hjælpe med at sammensætte nærende menuer, hvis de ældre ikke selv har forslag til, hvad de vil spise.