Polske Tomasz skubber somaliske Ibrahim bagest i køen

Arbejdsgiverne vil hellere ansætte østarbejdere end arbejdsløse indvandrere fra ikkevestlige lande.
En polsk håndværker, fotograferet ved en tidligere lejlighed, hvor han arbejdede på et boligprojekt i Albertslund.
En polsk håndværker, fotograferet ved en tidligere lejlighed, hvor han arbejdede på et boligprojekt i Albertslund. Christian Als/Scanpix

Arbejdsløse indvandrere fra ikkevestlige lande får ifølge Jyllands-Posten søndag længere og længere til en plads på det danske arbejdsmarked. Det sker i takt med, at stadig flere arbejdsgivere vælger at ansætte østarbejdere, når der er et ledigt job i virksomheden.

Mens der i september i år var godt 56.000 østeuropæere, som opholdt sig i Danmark for at arbejde i et deltids- eller fuldtidsjob, var der samtidig knap 55.000 arbejdsløse ikkevestlige indvandrere og efterkommere, hvoraf de godt 20.000 var erklæret parate til arbejde eller uddannelse, fremgår det af de seneste tal fra Beskæftigelsesministeriets portal, jobindsats.dk.

Ifølge Dansk Arbejdsgiverforening vælger stadig flere arbejdsgivere at supplere med nye østeuropæere, når de skal besætte ledige stillinger i virksomheder, som allerede har østeuropæere ansat.

Administrerende direktør i Dansk Arbejdsgiverforening Jørn Neergaard Larsen siger til Jyllands-Posten:

- Mange virksomheder har mistet troen på, at jobcentrene er en attraktiv kilde til besættelse af et job. Derfor vælger mange virksom heder, som i forvejen har ansat produktive, dygtige og stabile medarbejdere fra Østeuropa, at bede disse medarbejdere anbefale venner og bekendte i hjemlandet, der gerne vil herop at arbejde. Det er det nye billede af en rekrutteringsvej, vi ser lige nu. 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.