Polsk maler på dinglende stillads: Farlige arbejdsforhold på politikers villa

Arbejdstilsynet har afsløret farlige arbejdsforhold på folketingsmedlem Karen Ellemanns villa i Nordsjælland, der for nyligt blev renoveret.
En polsk maler var i overhængende fare, da han arbejdede med at renovere folketingsmedlem Karen Ellemanns villa i Nordsjælland. Karen Ellemann selv er sur på firmaet, der havde forsikret hende om, at arbejdsforholdene var i orden.
En polsk maler var i overhængende fare, da han arbejdede med at renovere folketingsmedlem Karen Ellemanns villa i Nordsjælland. Karen Ellemann selv er sur på firmaet, der havde forsikret hende om, at arbejdsforholdene var i orden. Scanpix / modelfoto

Da folketingsmedlem Karen Ellemann for nylig fik renoveret sin villa i Nordsjælland, satte en polsk maler livet på spil på et vakkelvornt stillads i 5,5 meters højde.

Det afslører papirer fra Arbejdstilsynet, som Fagbladet 3F har fået aktindsigt i.

Arbejdstilsynet var nødt til at gribe ind ved et kontrolbesøg og nedlægge forbud mod at arbejdet fortsatte på villaen.

Den polske maler stod på et "let rullestillads" uden sikring i 5,5 meters højde, hvor han var i "tydelig overhængende fare" konkluderer tilsynet. Det fik Arbejdstilsynet til at udstede forbud, der er den stærkeste reaktion, de kan anvende. Samtidig vurderer tilsynet nu, om den polske virksomhed skal have en bøde, for det de betegner som en "grov overtrædelse".

Kaj Hansen er underviser på efteruddannelsen for byggebranchen på Roskilde Tekniske Skole. Han forstår godt den hårde reaktion fra Arbejdstilsynet.

- Det er både uansvarligt og uforsvarligt at arbejde fra et sådant stillads. Det er forbundet med betydelig fare. Et fald kan være invaliderende og i yderste konkvens livsfarligt, siger Kaj Hansen.

Det polske firma A-Z Byg har igennem de seneste to år udført arbejde på Karen Ellemanns villa af seks omgange. Da forholdene om farlige forhold blev afsløret, havde A-Z Byg hyret fire polske arbejdere ind som enkeltmandsfirmaer. Det er et af disse enkeltmandsfirmaer, der nu står til at få en bøde for at bryde arbejdsmiljøloven.

Karen Ellemann forklarer, at hun er vred over, at firmaet har brudt en aftale om, at forholdene på villaen skulle være efter bogen.

- Jeg er totalt rasende over, at det ikke har været i orden. Det er jo derfor, man hyrer professionelle til sådan en opgave, siger Karen Ellemann.

Hun har ikke været klar over, at det var en stribe polske virksomheder, der udførte arbejdet. Hun og manden har lavet kontrakt med det danske A-Z Byg, forklarer hun.

- Med den pris for det der blev lavet, var vi i god tro i forhold til, at det overholder hvad det skal om løn og arbejdsvilkår, forklarer hun.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra det polske firma Mar-rar Mariusz Ewertowski, der står til at få bøden.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.